Jag har den senaste tiden i en serie inlägg beskrivit Trafikverkets haveri vad gäller myndighetens arbete med cykeltrafiken. Innan Riksrevisionens rapport angående statens arbete med cykel publicerades i maj har jag skrivit massor av inlägg om hur illa Trafikverket hanterar cykeltrafiken (se länkar längst ner).

Och redan 2012 skrev jag följande debattartikel på Newsmill:

Trafikverket struntar i sitt uppdrag att öka cyklingen

En genomgång som sträcker sig längre tillbaka i tiden än Riksrevisionens granskning och tar sin början år 2000. En genomgång som visar:

Vägverket (senare Trafikverket) har dock inte lyckats svara upp till regeringens och riksdagens återkommande beslut och styrdokument angående cykel. Den myndighet som ansvarar för planerande och genomförande av statens trafikpolitik står som handfallen när det kommer till cykelåtgärder. Detta kan ju te sig en aning märkligt då myndigheten i allra högsta grad varit och är ytterst kompetent och handlingskraftig när det handlar om att genomföra omfattande och många gånger komplicerade infrastrukturutbyggnad för biltrafik. Är cykelåtgärder verkligen så svåra och komplicerade?

Vad man i klartext säger är att Trafikverket inte klarat av att organisera sig, prioritera och resurssätta varken pengar eller personal för att åstadkomma nödvändiga cykelåtgärder. Andra viktiga faktorer som i hög grad bidragit till utebliven måluppfyllelse är att cykelfrågorna inte har prioriterats i lika hög grad som biltrafiken vid planering och utveckling av transportsystemet.

Som jag skrev, den granskning jag gjorde tog sitt avstamp från och med år 2000. Nu – 25 år senare – kom Riksrevisionens rapport. Som i stort sett beskriver samma sak vad gäller Trafikverkets arbete med cykel – ett fullständigt haveri, en myndighet som nonchalerar sitt uppdrag och politiskt fattade beslut.

Min analys är att när Trafikverket vid få tillfällen får kritik för sitt arbete med cykel och kritik som blir tillräckligt stark för att de överhuvudtaget ska tycka det är värt att reagera och besvara, så är det inte hela Trafikverket som involveras, utan bara deras Kommunikationsavdelning – det handlar då om damage control. Målet är inte att förändras, utvecklas och förbättras. Målet är att rida ut stormen tills dess omvärlden glömt. Sen är det business as usual.

Det är vad de senaste 25 åren tydligt visar. Det har inte blivit bättre. Det har snarare blivit värre.

Signalstolpe mitt i cykelpassagen – ”låg säkerhetsrisk” enligt Trafikverket och absolut inga framkomlighetsproblem. Foto: Nils Bryntesson
Regional cykelväg i Trafikverkets regi. Stolpe för hastighetskamera – i cykelvägen. Ny toppbeläggning – för biltrafiken, asfaltsskarven läggs i cykelvägen. Renhållning av cykelvägen – tror inte det…
Regional gång- och cykelväg i Trafikverkets regi, dubbelriktad. Här har Trafikverket föregått Transportstyrelsens minimimått för en cykelväg. Foto: Thomas Samuelsson

Relaterade inlägg:

Share.
Leave A Reply