Trafikverket i Stockholm är sämst i landet på att göra något för pengarna som anslås i Länsplanen för transportinfrastruktur. Och allra sämst är verket när det handlar om projekt med cykel i – cykelvägar byggs inte, trots att cykelvägarna finns i planen, ska byggas och är finansierade. Det visar rapporten ”Uppföljning av länsplan för regional transportinfrastruktur 2024” framtagen av Region Stockholm.

Låt oss ta ett exempel från länsplanen: cykelväg (och gång) längs väg 259 Glömstavägen.

Ett projekt som började planeras för 10 år sedan, år 2015:

På Trafikverkets sida för projektet ser tidplanen ut så här:

Det är bara det att denna tidplan och delar av innehållet är fullständigt inaktuella. Från och med punkt 4 har ingenting hänt. Det har inte skett något samråd med berörda som nämns i punkt 5, och det kommer sannolikt inget sådant under 2025, 2026 eller 2027. Och byggskede 2027-2029 under punkt 8 kan vi helt och hållet glömma bort. Mer troligt är 2040, om cykelvägen överhuvudtaget kommer att byggas. För annat är så mycket viktigare  – för Tvärförbindelse Södertörn ska byggas.

Så det är inte mycket som stämmer med denna information. Man kan ju undra varför Trafikverket låter den stå kvar där. En mer eller mindre tragikomisk tidplan som visar att snart är projektet i mål – när det i verkligheten snarare nog är som så att cykelvägen aldrig blir av. Att den inaktuella informationen står kvar på sidan symboliserar väl Trafikverkets syn på cykeltrafik – det är inte så viktigt.

Varför blir cykelvägen då inte av, varför bygger inte Trafikverket cykelvägen? Pengar finns i länsplanen sen länge, det är ett objekt som ska byggas. Men det har inte på något sätt hjälpt att få snurr på projektet.

Det är så komplext och svårt att bygga cykelvägar får vi höra från Trafikverket. Så här säger Trafikverkets planeringschef i en intervju i Altinget:

Men det är samtidigt inte det lättaste. För även om de är små, går de ofta i tätbebyggt område och det gör att de ofta är komplexa att få fram planeringsmässigt, säger Lennart Kalander.

Säger alltså samma organisation som byggt Södra och Norra länken, som byggt Norrortsleden, som håller på att bygga Förbifarten. Och som förfullt planerar för byggandet av Tvärförbindelse Södertörn. Alla gigantiska projekt – i tätbebyggt område.

Om cykelvägar är svåra och komplexa att bygga. Vad är då Förbifarter och andra gigantiska mångmiljardprojekt? Illustration: Trafikverket

”Det är komplext och svårt” – att bygga en cykelväg. Ja så blir det ju om man först inte bemannar projektet, sen bemannar projektet med för lite personal och med otillräcklig kompetens, ständigt byter projektledning och projektorganisation samt konsulter. Och grovt underskattar kostnaderna.

I grunden handlar ju detta inte om ”komplext och svårt” – det handlar om att Trafikverket skiter i cykelprojekt. Det blir ju nästan komiskt, som att verket idiotförklarar sig själva när man slänger ur sig ”komplext och svårt”. Men i den trängda situation man själva satt sig i blir det lätt att man använder sig av floskler. I stället för att pudla och säga som det är – vi prioriterar inte detta.

Så projektet som startade 2015 och enligt tidplanen ska vara klart 2029 kommer sannolikt inte vara klart förrän 2040. För inte kommer Trafikverket bygga cykelvägen innan Tvärförbindelsen – de är redan på platsen med förberedande arbeten – detta trots att de har haft gott om tid och pengar att göra det innan – men i stället valt att fumla med bollen. Cykelvägen kommer aldrig byggas samtidigt som Tvärförbindelsen – finns inte på kartan. Det skulle störa bygget av tvärförbindelsen och biltrafiken för mycket – något Trafikverket aldrig skulle acceptera. Så, cykelvägen kan byggas först efter att Tvärförbindelsen är färdig och öppnad för trafik – det vill säga någon gång kring 2040 – i bästa fall. Om cykelvägen överhuvudtaget kommer att byggas. Ingen kan nämligen garantera att objektet kommer att finnas i den då aktuella länsplanen och ha finansiering – ingen kan det.

Länsplanen är ingen ”önskelista”, något som planupprättaren tycker vore bra om Trafikverket kanske kunde fixa. Det är objekt som ska byggas, som är prioriterade, som är finansierade. Det är också objekt – som när det är cykelobjekt – Trafikverket gång på gång prioriterar ned. Det är ett arbetssätt som Trafikverket satt i system. Det visar Riksrevisionens granskning med all tydlighet:

Cykelåtgärder har prioriterats lågt i de statliga planerings- och genomförandeprocesserna

Inte bara Riksrevisionens granskning har konstaterat detta. Det visar även tidigare studier genomförda av Krister Spolander.

För att sammanfatta: Trafikverket visar cykeltrafiken långfingret – om och om igen

Men nu lovar Trafikverket bot och bättring! Så här säger Trafikverkets planeringschef i Altinget:

Här har vi ett arbete framöver för att få bättre framdrift av de regionala planerna, skulle jag säga, inleder Lennart Kalander.

Kommer vi att läsa en likadan rapport om tio år från Riksrevisionen?

– Nej. Det kommer i så fall att stå hur oerhört mycket bättre det har blivit för cykel.

Vi får väl se hur det blir med den bot och bättringen, jag har inga höga förväntningar. Och även om det på något magiskt sätt skulle bli ”oerhört mycket bättre” för cykeltrafiken så kommer det inte hjälpa cykelvägen utmed Glömstavägen – den är körd. Men Trafikverket får mer än gärna bevisa att jag är fullständigt ute och cyklar…

Relaterade inlägg:

Toppbild foto: Mats Jungar

Share.

1 kommentar

  1. Pingback: Trafikverket kommer göra damage control – inget annat - Cykelmagasinet

Leave A Reply