En gång- och cykelbana är en lämplig plats för avfall enligt Trafikkontoret. Och vi som cyklar vet ju att gång- och cykelbanor kan användas till mycket mer än att gå och cykla på. Men detta, en gång- och cykelbana och tunnel i södra Stockholm som används som depå för den sopsand som sopats upp från gator och gc-banor är kanske inte den mest intelligenta lösningen. Något jag uppmärksammade i ett inlägg för några dagar sedan.


Vilket fordon är överrepresenterade i dödsolyckor med cyklande (och gående)?
Tunga fordon. I snitt är det 1 – 2 stycken per år i Stockholm
Och vad väljer Trafikkontoret aktivt att göra?
Göra en markupplåtelse för tonvis med sopsand – på en gång- och cykelbanan.
Hur kommer den sopsanden till gång- och cykelbanan?
Med tunga fordon. Som kör, backar, vänder och lossar – på gång- och cykelbanan
Sen – när sopsanden legat i månader på gång- och cykelbanan ska den forslas bort. Så då kommer nya tunga fordon körande, backande och vändande på gång- och cykelbanan. Plus en frontlastare.
Så från att ha varit i stor sett noll risk för olyckor med cyklande (och gående) och tunga fordon har nu Trafikkontoret lyckats med konststycket att se till att potentialen för en dödsolycka ökat, rejält.
Mellanlagringen av gruset på denna plats är viktigare än säkerheten, tryggheten och upplevelsen för cyklande och gående är uppenbarligen inställningen hos Trafikkontoret.
I staden som säger sig arbeta för ökat och säkert cyklande.
Så i hela denna del av söderort fanns alltså ingen annan plats för mellanlagring av sopsand än på en gång- och cykelbana. Det finner jag högst osannolikt. Att detta var den enkla, billiga och bekväma lösningen däremot är ju fullständigt uppenbart – på bekostnad av gående och cyklandes säkerhet, trygghet och en minst sagt usel upplevelse.
Det skulle ju vara intressant att höra hur resonemanget hos markupplåtarna gått vad gäller miljön, säkerheten och tryggheten för gående och cyklande. De verkar ta lätt på dessa aspekter, mycket lätt. Eller så är de högst okunniga vad gäller just trafiksäkerhet och att blanda tung trafik, arbetsfordon med gående och cyklande. Kanske till och med både och.
På ena sidan av denna tunnel finns en skola, en förskola, en idrottshall, en bollplan och en stor parklek. Så gång- och cykelbanan och denna tunnel trafikeras flitigt av barn – det är en av tämligen få passager under tunnelbanan, som går i ytläge på denna sträcka.
Sen har vi detta. Sådan här mellanlagring av sopsand kräver anmälan hos Miljöförvaltningen. För att sopsand ses som avfall. Ja just det – avfall. Så ovanpå trafiksäkerhetsproblemen har vi alltså en inställning hos Trafikkontoret att avfall är lämpligt att placera på – gång- och cykelbanor.
Men som sagt – en cykelbana – det vet ju alla som cyklar någorlunda ofta att de är till för lite allt möjligt. Som i detta fall – en sopstation. Beslutad av Trafikkontoret, väghållaren med ansvar för trafiksäkerhet och framkomlighet – för gående och cyklande.
Vilka jävla sopor
En läsare hade felanmält avfallet i tunneln redan den 10 juni. Inget hände. Först efter att jag bloggat om det blev det fart på ärendet. Sådan fart att det tog mindre än två dygn innan avfallet var borta.



Relaterade inlägg:
- Gång- och cykeltunnel – depå för gruset som sopats upp
- Lekstuga på cykelvägen
- ”Anpassa farten” – universallösningen på alla cyklisters problem och faror
- Vi grävde av cykelbanan. Skyll dig själv om du inte kommer fram eller råkar illa ut
- Trafikverket gör det igen. Utsätter cyklande för dödsrisk
- Vi klipper gräset, inte grenar och sly som växer in i cykelbanorna
- Bilhindren som dödar cyklister
- Saker du möter på en cykelbana
- ”Cyklister bara klagar”
- Bästa cykelbanan – nu matservering
- När man verkligen vill skada de som cyklar
- Att sälja mobilitet