Sex år, det tog sex år – eller sisådär 2 200 dagar. Från felanmälan till åtgärd. En plats som jag cyklar frekvent på – nästan dagligen sedan jag bytte jobb. Men nu är kantstenen äntligen sänkt och det går enkelt att komma upp och ner från gång- och cykelbanan.

Hurra! Ingen kantsten som försvårar och hindrar framkomligheten.

Det var i stort sett omöjligt att enkelt ta sig upp på cykelbanan tidigare – du fick stanna till och lyfta upp framhjulet. Med lastcykeln, armcykel eller cykelkärra var det mycket besvärligt att forcera kantstenen.

Inte kul med kantsten med en vanlig cykel. Med lastcykel och armcykel blir det ett litet helvete

Vi som cyklar här regelbundet har ju lärt oss denna plats och detta hinder. Så hur löste vi då denna situation? Vi cyklade på gångbanan – för ett antal hundra meter bort finns en sänkning av kantstenen som gör att man enkelt kommer upp och ner. Dålig infrastruktur leder till dåligt beteende.

En tid innan denna sänkning av kantstenen gjordes pågick ett parkarbete i området. Arbetsfordonen utnyttjade då gång- och cykelbanan. Och eftersom kantsten även utgör ett hinder för dessa fordon vidtogs åtgärd. Man la omgående ut en bräda – det är ju viktigt att vissa fordonen tar sig fram.

Bräda vid kantstenen för enkel passage för arbetsfordonen.

Inte bara denna åtgärd med brädan vidtogs. Även en av bommarna togs bort för enklare passager med arbetsfordonen. Den bommen har nu tyvärr kommit tillbaka – trots stadens löfte om att dumma hinder på cykelbanan ska bort.

Bommen kom tillbaka. Och det är inte helt enkelt att passera med cykel – särskilt inte lastcykel eller cykelkärra. Men varför ska det vara enkelt att cykla när vi vill att fler ska cykla?

Så nu tar det väl bara 6 år till innan bommen ersätts med något mer cykelvänligt…

Relaterade inlägg:

Share.
Leave A Reply