Svenska cyklisters relation med hösten är lite som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där varje träff är som en tillfällig smekmånad och hur romantiskt det än är längtar man efter en annan framtid. Men man härdar vidare och njuter av de stunder som bjuds, så här gör du för att de stunderna ska bli flera och bättre.

Efter en varm och på sina håll relativt torr (nåja) sensommarsäsong gissar vi att många kommer hänga cyklarna på hyllan där de får mögla lite lagom fram tills någon gång runt tiden då påskhararna kläcks. Nu är det inget fel med att kapitulera för trainern och svettpölen i vardagsrummet, men att cykla ute året om har ändå sin speciella charm. Här är sex höstvänliga tips.   

  • Ta en paus. Tillåt dig att landa lite efter sommarens alla upplevelser innan du tar dig an höstens äventyr, ge dig lite tid att längta.
  • Res bort. Okej detta råd kanske verkar lite kontraproduktivt men förutom en säsongsavslutning utomlands, exempelvis på Gran Canaria kan man inleda hösten med äventyr på hemmaplan. En av våra favoriter är fortfarande Skåne 500 som vi senast körde så sent som förra året.
Skåne 500, strax utanför Kivik
  • Investera mera. Rätt hoj och prylar för ändamålet är nyckeln till att njuta året runt. Bäst är kanske en gravelhoj som gör sig bra när som på säsongen. Lika viktigt är det med högfunktionella kläder som gör turen betydligt mer njutbar. Regnjacka som andas samt skor och handskar som håller fötter och händer torra är högst på listan enligt oss. Ja det kostar en del men är tveklöst värt investeringen.
  • Byt disciplin, kör du mycket landsväg på sommaren? Då är kanske lite mer mountainbike att föredra under vinterhalvåret, i skogen är man på ett plan mindre utsatt för vädrets makter och lite lera har man sällan ont av. Och kom ihåg: Cross is boss!
  • Fixa tvätten, ok det där med lera är kanske en sanning med modifikation, för en lerig och smutsig cykel har man faktiskt ont av. Har du inte tillgång till en trägårdsslang finns det numera flera små batteridrivna cykeltvättar, många med inbyggd tank, på marknaden. Räddare i nöden i ett inte allt för dyrt format, lika självklara som en diskmaskin för oss som bor i lägenhet.
  • Skapa en ny rutin. Många klubbträningar och även social rides ställs, av förklarliga skäl, in under vinterhalvåret. Men det finns inget som hindrar dig från att starta en egen modig utbrytargrupp. Få saker bidrar till minnen som sällskap när det är som mörkast, kallast och hårdast.

Share.
Leave A Reply