Cykelmagasinet har ju genom åren skrivit om hur illa Trafikverket hanterar cykeltrafiken i mångmiljardprojektet Tvärförbindelse Södertörn. Efter att vi tidigt uppmärksammade haveriet skrev Expressen detta:
Ursäkta Trafikverket, är det här ett skämt?
Ändå kan den gång- och cykelväg som verket har ritat upp invid Tvärförbindelse Södertörn inte beskrivas som annat än usel.
Medan bilvägen är rak och gen, ser cykelvägen – med sina många hårnålskurvor och serpentinlösningar – närmast ut att vara ritad av någon som varit berusad. Där bilisterna får en tunnel för flera miljarder extra får cyklisterna en tio minuter lång omväg. På flera platser kommer gång- och cykelvägen rentav att få sämre standard än den hade före miljardsatsningen.

Vi har också beskrivit hur gående och cyklande kommer få kilometerlånga omvägar när motortrafikleden ska byggas – omvägar som kommer vara i 8 – 10 år. Samtidigt drabbas biltrafiken inte av några omvägar alls under byggnationen.
Och senast kunde vi meddela att Trafikverket är mycket medvetna om att deras lösning innebär sämre trafiksäkerhet och framkomlighet för gående och cyklande. Men det struntar verket totalt i – för det finns ju något som är mycket viktigare, nämligen vägen.
Trafikverket har ännu inte fått något byggstartsbesked för projektet av regeringen. Regeringen beordrade i stället Trafikverket den 11 februari att genomföra kostnadsbesparande åtgärder – projektet är för dyrt, 21 miljarder är inte ok. Arbetet med att hitta besparingar ska gå snabbt, mycket snabbt. Senast den 19 maj ska Trafikverket redovisa besparingar i miljardklassen till regeringen.
Då kan man ju inte låta bli att undra – vad kommer att stryka på foten?
Sett till hur Trafikverket har hanterat cykeltrafiken tidigare i projektet blir det inte allt för långsökt att tänka att cykel kommer att få stryka på foten. Paradoxen är att det inte är där – i cykelinfrastrukturen – som de stora pengarna och besparingarna finns. De stora pengarna – de riktigt stora pengarna – ligger i vägtunnlarna, trafikplatserna och ja, vägen. Cykelinfrastrukturen är rena småpotatisen i detta sammanhang.

Men vi misstänker ändå att cykeltrafiken kommer att få stryka på foten. Det kommer sannolikt bli smalare cykelvägar, gående och cyklande kommer inte separeras. Det kanske plockas bort cykelvägar helt och hållet. Kanske cykelbroar och cykeltunnlar får stryka på foten. Och omvägarna bli ännu längre och barriäreffekten av vägen än större.
Kanske har vi fel, att vi är helt ute och cyklar. Men samtidigt, det finns både fakta och historik som talar för att Trafikverket kommer hantera cykeltrafiken med lillfingret även denna gång. Den cykelväg som Expressen beskrev som usel löper alltså nu en överhängande risk att bli sämre än usel…
Vi hoppas ju självklart att vi har helt fel i våra bedömningar. Att Trafikverket istället ser en möjlighet att göra den usla cykelvägen bättre. För verket skriver ju trots allt fina ord om cykel på projektets hemsida:
Ett transportstråk för alla
Ett säkert transportstråk
Det behövs en helt ny trafiklösning för bättre säkerhet, tillgänglighet och framkomlighet för både människor och gods. Tvärförbindelse Södertörn ska bli ett säkert transportstråk för alla trafikanter. Vi bygger en mötesfri väg med två körfält i vardera riktningen samt en separat gång- och cykelväg som är väl skyddad från övrig trafik. Boende vid och oskyddade trafikanter på väg 225 får också en säkrare trafikmiljö, när den tunga godstrafiken kan välja Tvärförbindelse Södertörn.
Ett smidigt transportstråk
Vi bygger för olika transportalternativ, det ska vara smidigt att åka buss, bil, cykla eller gå. Vi vill skapa möjligheter att byta mellan transportslagen. Det ska vara enkelt för människor att byta från cykel till buss, och för gods att färdas via sjöfart till lastbil. Tvärförbindelse Södertörn är en förutsättning för ett växande Södertörn. Den ger näringslivet bättre förutsättningar med smidig godstrafik och avlastar det regionala vägnätet.
Ett hållbart transportstråk
Tvärförbindelsen gynnar hållbara transportalternativ som kollektivtrafik, cykel och sjöfart, samtidigt som naturreservaten skyddas. Vi arbetar aktivt för att hitta nya sätt att minska klimatpåverkan i såväl byggskedet som vid trafikanternas användning av vägen.
Vi får säkert anledning att återkomma om detta efter Trafikverkets redovisning av besparingsåtgärderna till regeringen den 19:e maj.