Cykelinfrastrukturen suger – den måste fixas. Trafikreglerna är ok. Det är vad Transportstyrelsen kommit fram till. Och på en punkt har de rätt – infrastrukturen suger. Ett område som dock inte är myndighetens ansvar. De ska så att säga fokusera på sitt ansvarsområde – och där säger Transportstyrelsen att allt är frid och fröjd.

– För att nå ett resultat om ökad cykling i samhället behöver fokus i första hand ligga på förbättrad cykelinfrastruktur, inte regelförändringar, konstaterar Christopher Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Så vi har en cykelskuld i landet på cirka 40 miljarder. Men enligt Transportstyrelsen råder inte detta tillstånd vad gäller regelverket – det är tipptopp ur cykelsynpunkt. Finns ingen anledning alls att ändra något enligt utredarna och myndigheten.

För 22 år sedan kunde vi läsa detta i den Nationella cykelstrategin:

Men nu, 22 år senare, är allt frid och fröjd enligt utredarna – det har så att säga löst sig av sig självt på detta område. Helt plötsligt, som en blixt från klar himmel, är nu regelverket cykelaanpassat. Verkligen imponerande Transportstyrelsen, och ni behövde inte lyfta ett finger. Eller, ni lyfte faktiskt några fingrar och pekade på vad andra ska göra. Medan ni lutar er tillbaka i era stolar, nöjda med ert arbete och utredning.

Kan knappt bärga mig tills ni kommer med del två av denna utredning…

Relaterade inlägg:

Jag hänger även på Twitter och Instagram

Toppbild: urklipp från Nationell strategi för ökad och säker cykeltrafik 2000

Share.

3 kommentarer

  1. Tack for att du orkar Krister. Nu rakar jag sitta (pa sadel givetvis) i ett annat land, men jag tar styrka och lar mig otroligt mycket fran dina inlagg/inspel/uttalanden/tyckande osv.

  2. Peter Hallberg on

    Jag vill bara instämma med John, så bra att du orkar Krister! Kämpa på, vi är många som håller med dig.

  3. Mats Eliasson on

    Stort tack för alla kloka och genomtänkta ord, som alltid. Vi som är mer eller mindre insatta vet ju vilka absurda beslut som tas bland berörda parter när det gäller cyckling, ibland är det ju ”Uppdrag Granskning” nivå på det hela, så frågan är, hur får vi ut budskapet om hur illa det är blad beslutsfattare och myndigheter?

Leave A Reply