Nu är det slut på eländet, hurra! Trafikverket har samlat all sin expertis och kommit på en lösning. Cyklandet, eller ska vi kanske säga pulsandet, i massor av snömodd längs Roslagsvägen/E18 är över. Trafikverket har funnit en lösning som gör att detta elände snart är ett minne blott.


Foto: Pär Bygdesson

Lösningen: de ska ploga långsammare!

I massor av år har cyklister felanmält detta elände. När Trafikverket plogar körbanorna på E18/Roslagsvägen vräks snömassorna upp på cykelbanan bredvid. Cykelbanan blir därmed ofarbar, ibland under en längre period. Och så blir det mer eller mindre efter varje snöfall och röjning. Cykelbanan har Trafikverket gjort till förvaringsplats för körbanornas snömassor.

Hela poängen med röjning av dessa trafikleder med fler körfält är flera fordon som kör tillsammans med en viss hastighet för att kunna trycka bort snö. Och för att inte hindra övrig trafik allt för mycket. Och för att blir klara någon gång. Kan ju inte drälla omkring hur länge som helst. Fundera över hur detta ska kommuniceras ut till alla dessa olika förare. Att just utmed detta avsnitt, en kort sträcka på Roslagsvägen, är det hastighet X som gäller. Svevia och andra utförare har en mängd underentreprenörer, olika fordon och förare år från år. Detta är alltså Trafikverkets tillförlitliga och hållbara lösning: långsamplogning!

Minst sagt häpnadsväckande att efter år av elände och felanmälningar lyckas ansvariga på Trafikverket kläcka ur sig detta. Tror de ens en gång själva på detta? Men så klart, det är ju billigare än att sätta upp skärmar mellan körbanan och cykelbanan. Så som det finns skärmar på andra utsatta sträckor. Med tanke på att Trafikverket skrotade snabbcykelvägen utmed denna sträcka kanske jag inte ska vara så förvånad över denna briljans från verket.

Verket har ju även en uttalad motvilja att börja sopsalta cykelvägarna, trots de väldokumenterade effekterna. Vi ser ett Trafikverk som uppenbarligen saknar grundläggande cykelkompetens. Hur ska Trafikverket då kunna förverkliga regeringens uppdrag ökad och säker cykling?

Misstänker att jag får god anledning att återkomma i frågan nästa vinter…

Toppbild: Björn Stenberg

 

Relaterade inlägg:

Share.

8 kommentarer

  1. Haha, jag är ju långt i från någon expert på snöröjning. Men det tog dem alltså ÅR att komma på denna lösning – långsamplogning! Och de tror uppenbarligen på att det kommer fungera. Eller kanske är det bara ett svar för att kortsiktigt bli av med frågan från sitt bord?

  2. Erik Johansson on

    Stockholm stad verkar köra på att försöka röja prioriterade cykelvägar efter att motortrafiklederna blivit röjda, det fungerar så där. När all snön kom i november så låg det bokstavligen tusentals ton motortrafikledsnö på cykelbanorna, och en cykelbaneplogbil verkade ha kört fast i denna kompakta massa och stod där i 48h.

  3. Varför inte lägga in som rutin att de plogar cykelbanan direkt efter att de plogat roslagsvägen? Typ tre minuter.

  4. Är visserligen anställd av Trafikverket, men detta är en sida av arbetsgivaren som jag kan känna mig extra ostolt över. Nu är det ju så att jag är långt ifrån ensam bland mina kollegor att känna så, och jag och vissa med mig försöker verka för cykling inom ramen för våra handlingsutrymmen. I det sammanhanget är det extra värdefull att få del av redogörelser av detta slag Krister. Detta är en klockren fråga som jag ska ta med mig till ett förestående möte som jag lyckats nästla mig in i. Tack Krister!

  5. Krister Isaksson on

    Magnus, så lite så. Vet att det finns de som kämpar för cykel på Trv. Ni är för få och har för lite handlingsutrymme/mandat. Och det är detta som jag från mitt lilla håll försöker ändra på. Blir glad att du ser inlägget på detta sätt, att det ev kan hjälpa er situation/arbete.

  6. Hur svårt är det att synkronisera snöplogningen på väg och cykelbana? Troligen oöverstigligt för de som upphandlar, men hur svårt skulle det vara för normala människor?

Leave A Reply