Först kom rullar, sen kom Monarken, sen allt smartare trainers och trainercyklar. Men oavsett vad man väljer att cykla på inomhus förblir känslan statisk och ganska långt från den man har på en cykel utomhus.

Balansrullar ger i och för sig en känsla som inte är allt för långt från den man får vid cykling utomhus, men rullar är förknippade med andra problem – de är högljudda och inte lika supersmarta som en modern direktdriven trainer är.

För att komma ett litet steg närmare den känsla man har utomhus kan man använda sig av en så kallad ”rockerplate” under sin trainer, som gör att upplevelsen blir lite mer autentisk. Men dessa är både dyra och kräver en hel del utrymme, oavsett om de används eller inte. Dessa motionplates till Tacx Neo-trainer är lite av en lightversion av en fullskalig rockerplate. Lite förenklat kan man beskriva dem som två plastskenor som man enkelt klickar fast under sin Neo – och installationen tar verkligen bara några sekunder. Är du bekant med en Tacx Neo vet du att den har ett visst inbyggt sidoflex, och dessa plattor adderar rörelse framåt och bakåt på flera centimeter.

Innan man testat Tacx Neo Motionplates kan det vara svårt att fatta hur de funkar eller vad nyttan är. Lite förenklat kan man säga att systemet rör sig på små hjul och har en återfjädrande funktion, något som verkligen förändrar känslan på trainern och gör känslan i inomhuscyklingen något mer realistisk.

Det tar bara några pass innan jag faktiskt blir smått förälskad i detta enkla system. Dessutom vill jag tro att den redan supertysta Neo-trainern blir snäppet tystare med Motionplates, då de tar bort en del av de vibrationer som annars kan transportera sig ner i golvet.

En annan sak att gilla är att de inte tar någon extra plats alls, varken när man kör eller när man har fällt ihop trainern. Det enda negativa vi kan komma på är egentligen priset. Hela närmare 3500 kronor för några relativt enkla plastskenor med magneter och hjul är kanske att ta i?

Share.
Leave A Reply