Vi gillar bygellås, de är betydligt säkrare än vajerlås och är relativt lätta att använda när man ska låsa fast sin cykel i ett fast objekt som en stolpe eller ett cykelställ (vilket vi alla alltid gör, eller hur?). Men de är tunga och är inte alltid helt enkla att få med, särskilt om man inte har en ryggsäck eller liknande.

Kryptonite har länge varit ett av våra favoritmärken när det kommer till lås, inte bara för att de skyddar våra dyrgripar så bra utan även för att de bara funkar – år ut och år in. Så när Kryptonite nu släppte ett hopfällbart lås i Evolution-serien gled vår inre bortträngda lilla cykeltjuv in en djup depression.

Evolution 790 har samma säkerhetsklass som de flesta övriga orangea låsen i serien, det vill säga 7 av 10 på Kryptonites egen skala. Hopfällt så har det en trygg och stabil hamn i ramfästet som man fäster på samma ställe som ett flaskställ. Då låshållaren har en robust klickfunktion stannar låset där tills man vill ha loss det, utan att det skakar längs färden.

Men detta är också en rejäl pjäs på 1,5 kilo, vilket krävs för att det ska kunna erbjuda den här nivån av skydd. Att man kan placera låshållaren så att man får en låg tyngdpunkt på cykeln är därför en extra fördel med detta hopfällbara lås.

Låshuvudet roterar 360 grader, så det är aldrig svårt att hitta rätt position när det ska låsas. Själva låsmekanismen har en fjädrande funktion, så man behöver inte bråka med att hitta rätt läge på nyckeln (något som kan skapa viss frustration på andra lås, och det gäller även äldre Kryptonitelås).

Helt utfällt är låset 90 centimeter långt, vilket tillsammans med den fällbara funktionen gör att det går att använda på samma sätt som ett långt vajerlås, fast med en helt annan säkerhetsnivå. Kom bara ihåg att oavsett hur bra lås du har så måste du också använda låset smart och inte ge cykeltjuven några onödiga fördelar.

Cirkapris: 1 200 kronor

Så låser du på rätt sätt!

  • Använd alltid bra och godkända lås.
  • Lås alltid fast din cykel i ett fast objekt, som en stolpe eller ett cykelställ. Då kan ingen slänga in din cykel i en skåpbil för att sedan kunna jobba på låset i lugn och ro.
  • Lås åtminstone genom ramen, men allra helst genom både bakhjul och ram. Detta fixerar fler delar av cykeln och gör det svårare att sno ett av hjulen. Det blir även svårare att komma åt låset med diverse verktyg ju mer av utrymmet i låsbygeln du fyller.
  • Tänk också på var du ställer din cykel. Är den värdefull för dig så kanske du inte ska låta den stå ute över natten.
Fastlås på bästa möjliga vis, genom ramen och hjulet
Share.
Leave A Reply