Efter några års snickrande och inte så mycket hysh-hysh släpper Favero nu äntligen en effektpedal för MTB, gravel och CX. Vi har fått chansen att köra på dem nu under vintern

Om man har velat ha en effektmätare i pedalversion för MTB har man fram tills idag fått välja mellan Garmins Rally XC eller SRMs Xpower. Kruxet med båda dessa pedaler får nog sägas ha varit priset. Den senare går loss på över 15 000 och Garmins Rally på närmare 13 000 (om man vill ha dubbelsidig mätning) Faveros Assioma Pro MX kommer kosta närmare hälften, med dubbelsidig mätning alltså. Alla nämnda pedaler är kompatibla med helt vanliga Shimano -SPD klossar. (SM-SH51)

Pro MX är inte nämnvärt större än en vanlig SPD pedal. Jämfört med Garmins Rally är Pro MX inte alls lika klumpig, ”stackheight” är 11.2 mm. Viktmässigt landar de på 190 gram (En Shimano XT pedal väger 170 gram och Garmins Rally 220 gram) Konstruktionen är robust och precis som på andra pedaler kan man serva och byta ut slitagedelar, eller byta hela den rent mekaniska pedalkroppen i sig. En annan kul detalj är att dessa pedaler faktiskt görs i Italien.

Notera de två laddpunkterna i pedalaxeln, för JA! yes! hurra! Pro MX pedalerna är laddbara, så man behöver inte fippla med energifattiga och i längden dyra knappcellsbatterier. En laddning ska hålla för 60 timmars användning.

Inga ömtåliga batterluckor eller skruvhuvuden som man kan slå sönder på stenar på stigen

Det ska sägas redan nu att dessa pedaler har än så länge bara testats på en grushoj nu under vintern. Vi har inte fått med dem ut på stökigare stigar och vet alltså inte hur de kommer stå emot stryk eller fungera på lång sikt i en lite hårdare miljön.

Man behöver aktivera pedalerna i Assiomas app och sen är det busenkelt att koppla upp dem mot valfri dator, ex en Garmin eller en Wahoo. De funkar på ANT+ och Bluetooth. Första gången de monteras, eller om man byter cykel, behöver pedalerna kalibreras manuellt i appen. Men sen sköts det automatiskt, mindre risk för helknasiga siffror alltså.

Förutom effektdata i sin cykeldator kan man även använda sig av Assiomas egna app för livedata i realtid, eller för analys. Nedan är exempel på de två sidor man kan se i appen.

Fördelen med en pedal med dubbelsidig mätning är att man kan få ut så mycket mer data än ”bara” effekt/watt och kadens. Man kan bland annat se kraftfaser och balans mellan höger och vänster pedal. Om man sen har någon nytta av all data, det är en annan femma.

Elektroniken och batteriet som gömmer sig inne i pedalaxeln

Då Assioma har valt att designa en effektpedal där all elektronik sitter i just axeln och själva pedalkroppen bara står för mekaniken har man här en konstruktion som står emot lera och vatten riktigt bra, Pro MX har en IP67 klassning.

Nu kan man ha effektmätning på andra sätt, i sitt vevparti eller i en av vevarmarna. Men fördelen med pedaler med effektmätning är att man enkelt kan flytta runt dem mellan olika cyklar, exempelvis mellan sin gravelhoj och sin mountainbike. Det är fint att se att dessa nu även kommer ner en del i pris och blir tillgängliga för fler.

Pris:
MX2 (dubbelsidig) 770€
MX1 (enkelsidig) 440€

Share.

2 kommentarer

  1. Hej !

    Spännande produkt. Men ni skriver inget om hur väl de fungerar i praktiken ? Bara att ni provat på en gravelhoj under vintern. Inget strul utan de bara fungerar. Varmt som kallt och tvätt efter tvätt ?

    • Hej Fredrik!
      Tack för din kommentar. Det korta svaret är helt enkelt ja. Vi har inte upplevt något konstigt eller fel alls under den perioden vi testat pedalerna. Men det krävs lite mer av ett långtidstest för att verkligen kunnas vara på just de frågorna, så vi får återkomma längre fram med mer detaljer, i synnerhet efter att de fått spendera lite mer tid i skogen bland rötter och stenar.

Leave A Reply