Se på bilderna. För att stoppa stenar och jord från att rasa ner på cykelbanan har man satt dit armeringsjärn och plywoodskivor. Armeringsjärn vars ändar sticker ut i cykelbanan, i innerkurva.
Foton: Jon Jogensjö/Cykelpendla Hässelby
Detta är ett av Stockholms största cykelstråk – ett så kallat pendlingsstråk där god framkomlighet och hög säkerhet ska råda. En stor del av västerorts cyklister använder denna sträcka, det är tusentals cyklister som passerar denna plats varje dag. Så i innerkurva, efter tunnel med dålig sikt, sticker alltså armeringsjärn ut i cykelbanan.
På byggarbetsplatser ska ändar på armeringsjärn förses med ändskydd, utstickande armeringsjärn är en vanlig typ av arbetsplatsolycka på byggarbetsplatser. Utmed en allmän cykelbana kan däremot vilket skit som helst placeras ut. Det kan vara så att det är Trafikverket som utför arbete på vägen ovanför slänten. Och som vanligt kommer ingen hållas ansvarig för dessa uppenbara och grova fel och faror.
Inte konstigt att den dominerade olyckstypen bland cyklister är singelolyckor och där en hel del av dessa olyckor kan härledas till uselt drift och underhåll. Inte bara det, studier av Trafikverket visar att på det kommunala vägnätet dominerar gående och cyklister när det gäller vilka trafikantgrupper som skadas vid vägarbeten.
Det är en lång och uppenbarligen mycket farlig väg till cykelstad i världsklass.
Uppdaterad 2014-10-20:
Så här ser det nu ut på platsen, enligt uppgift ska det ha åtgärdats sent på fredagen:
En viss skillnad mot tidigare dödsspjut på platsen. Men, det krävs alltså ett antal påstridiga och ihärdiga cyklister för att förbättring ska ske. Som lägger ner sin privata tid och kraft för att det ska bli acceptabla och säkra förhållanden utmed cykelvägen. Väghållaren har uppenbarligen inte den insikten, förmågan, kompetensen eller kontrollsystemet utan det får skötas av brukarna. Motsvarande situation hade självklart aldrig uppstått om det vore en väg, men där cykeltrafiken färdas är detta vardagsmat.
Det är skillnad på trafikant och trafikant…
Uppdaterad 2014-10-20 Kl 19.00:
Har idag haft ett samtal med Trafikverkets projektledare xxxx som ansvarar för detta arbetet. Det var intressant. Och samtidigt mycket oroväckande.
För att sammanfatta samtalet så hade han noll koll. Han kunde inte svara på varför det såg ut som det gjorde på platsen. Inte heller kände han till att det under arbetets gång rasat ut stenar och massor i gång- och cykelvägen. Inte heller att Trafikkontoret stoppat arbetet pga. av faran och olägenheter som uppstått för trafikanterna på gång- och cykelvägen. Om trafikanordningsplan (TA-plan) fanns och dess ev. innehåll visste han inget. Just Ta-planer är något Trafikverket är mycket noga med när det gäller arbete på deras egna vägar. Det är en rigorös procedur och det sker ofta en fortlöpande kontroll att entreprenören följer dessa till punkt och pricka. Utdömande av böter för avvikelser från TA-planer är inte ovanliga på Trafikverkets egna vägar.
Han höll självklart med om att användandet av armeringsjärnen var mycket olämpligt men som sagt kunde inte svara på hur det då kom sig att armeringsjärnen kom upp om de nu är ytterst olämpliga. Han hade ingen vetskap om hur länge arbetet på platsen ska pågå. På frågan om varför det inte fanns några skyltar som upplyser om vem som arbetar på platsen och ev. kontaktuppgifter var svaret att det är ju ett sånt litet arbete att de inte satt upp några informationsskyltar. Jag frågade då hur stort arbetet behövde vara för att denna service ska finnas för trafikanterna. Det visste han inte. Jag frågade då hur man dels ska få information om arbetet om man så önskar dels ska kunna uppmärksamma de som utför arbetet, d.v.s. Trafikverket, att det råder stora brister och faror på platsen. Han hade inget svar annat än att man får väl kontakta Stockholms stad.
Frågade vidare om Trafikverket inte gjorde någon riskanalys när de ska schackta i en slänt med trafik nedanför. Så har inte gjorts i detta fall meddelade projektledaren. Görs det om arbetet hade utförs vid en väg var min nästa fråga. Svaret var ja. Används spett/armeringsjärn vid arbeten utmed vägar? Här var svaret från projektledaren nej, det har han aldrig varit med om.
Ni som under alla dessa år har cyklat i anslutning till Trafikverkets arbete med Norra Länken här i Stockholm kan säkert bekräfta att det många gånger i bästa fall är usla förhållanden och många gånger rent ut sagt farliga förhållanden att cykla i vägarbetsområden där Trafikverket bygger.
Det är uppenbart att Trafikverket gör skillnad på trafikant och trafikant och att Nollvisionen är en främmande företeelse för dem när det kommer till cykeltrafik.
Relaterade inlägg:
19 kommentarer
Arbetsplatsen har varit under all kritik från dag ett. Först började Trafikverket arbetet. Stockholms trafikkontor stoppade arbetet för att Trafikverket inte följde de regler som finns kring detta. Sedan stod arbetet stilla under många veckor, med stora stenblock som kunde rasa ner när som helst på det prioriterade cykelstråket. Det fanns också i arbetets början en stor stålcontainer vars hörn hängde ner ungefär i huvud höjd i innerkurvan i mörker. Det var också en potentiell risk för invalidiserande skada eller dödsfall. Efter många inskickade klagomål via Stockholms stads app ”Tyck till” har entreprenören satt upp skydd för att stenmassor inte ska rasa ner. Men med farliga armeringsjärn som sticker upp. Om det skulle ske en omkullkörning här skulle skadorna av armeringsjärn kunna bli allvarliga och invalidiserande. Enligt statistiken är invalidiserande skador ökande och ett stort problem bland cyklande. Och VTI visar att brister i underhåll har en betydande inverkan på cykelolyckor. Hur detta ärende har fortlöp visar också på stora brister i kompetens och organisation hos Trafikverket och entreprenörer. I Trafikkontorets egna regler står att de ska polisanmäla entreprenörer som brister på dessa sätt.
Första svar från Trafikkontoret 141010:
”Det arbete som finns vid GC-vägen är ett arbete som tillhör Trafikverket och dom har startat detta arbete utan vår vetskap för ett tag sen, så vi stoppade det då det inte fanns en godkänd trafikanordningsplan för att stänga en del av GC-vägen, men nu har jag haft kontakt med den entreprenören som utför arbetet och dom har idag 9/10 fått en godkänd ta-plan för att arbeta där mellan 9-15 men tanke på all GC-trafik som går där på morgnar och kvällar, du skriver att entreprenören säger att Trafikkontoret hindrar dom från att sätta upp skyddsbarriär och det inte riktigt, det enda som vi har sagt är att dom inte får stänga av GC-vägen utan vårt medgivande och godkänd trafikanordningsplan. Jag har pratat med entreprenören om att sätta upp en barriär så att inte schaktmassorna skall kunna rinna ut på GC-vägen vid ev. regn.”
andra svar från Trafikkontoret 141013 efter nytt klagomål i appen.
KC-1328804
”Nu har jag ännu en gång varit i kontakt med entreprenören om att sätta upp ett skydd så inte massorna skall kunna rinna ut på GC-vägen, han lovade mig att dom skall åtgärda detta under dagen i dag 13/9 och jag hoppas att det kommer upp ett skydd så inte massorna rinner ut på GC-vägen.”
Jon, tack för att du förtydligar detta inlägg. Vi ser här återigen hur ansvaret bollas fram och tillbaka. Och priset för denna usla hantering får ev cyklister betala. Det är ju uppenbart att det är en idiot till entreprenör och usel projektledning från Trv och detta borde ju staden omgående ha upptäckt, om inte annat när alla felanm börja trilla in. Då får man ju bevaka ett sådant område extra noga. Stoppa arbetet helt o hållet, tvinga Trv och entrprenören att komma in med TA-planer och skedesplaner, följ upp och döm ut viten.
Jag har tagit kontakt med Trafikverkets pressavdelning för att få faktaunderlag inför polisanmälan. Behöver veta vem som är entreprenör och vem på Trafikverket som är projektledare.
Ett förvärrande problem här är att cykelbanans bredd är underdimensionerad för att vara dubbelriktad och så högtrafikerad. Dessutom ligger det i kurva med skymd sikt, och med ytterligare korsande cykel- och gångtrafik från tunnel med skymd sikt alldeles intill. När cykelbanan är så underdimensionerad måste extra stor omsorg läggas på all typ av interfererande verksamhet, med extra stora marginaler för säkerhet och framkomlighet. Här har parterna brustit helt i kompetens, organisation, kontroll och utförande. Frågan är om kompetens ens finns alls att uppbringa hos någon entreprenör? Stockholms stad pratade nyligen om att utbilda i kompetens kring cykelinfra, men vad hände med det?
Kan du inte skriva ut en adress så att jag kan skicka in en påtalan på kommunens felrapporteringssajt?
Johan, finns ingen adress, vanligt fenomen med cykelvägar. Det är i anslutning till påfartsrampen från Drottningholmsvägen (v 275) till Essingeleden och den gc-tunnel som då går under denna ramp. Och som du ser i Jons kommentarer så är platsen felanmäld om och om igen. Och i detta fall verkar det ha inneburit att det bara blivit värre!
Jon, imponerad av din kraft och uthållighet. Bra kämpat! Och tänk att vi ska behöva kämpa så här för att få säkra och grundläggande förhållanden. Det är ett systemfel och en värdegrund som är helt uppfuckad…
Nu har jag blivit uppringd av en person på Trafikverket som ska ta reda på vem som är projektledare och entreprenör. Jag diskuterade också hur det fungerar med polisanmälan, om trafikverket gör polisanmälan mot sina egna entreprenörer, men inget personen på Trv kände till. Däremot kan vite utdömas om kontraktsbrott begås av entreprenör.
Adressen är Sydväst om Trafikplats Fredhäll, korsningen Drottningholmsvägen/ Essingeleden-E4E20. Mot Fredhällsparken.
Uppdatering: Jag blev uppringd av ansvarig projektledare på Trafikverket. Hen tyckte inte det såg bra ut på bilderna, och skickar ut personal direkt för åtgärd. Jag föreslog att om barriären tillfälligt tas bort kan man i alla fall trycka ner de stenblock som står o balanserar på väg att rulla ner på cykelstråket. Svevia är entreprenör. Jag diskuterade också frågan om vite/polisanmälan för entreprenören. Och nämnde att en container stack ner precis i huvudhöjd från vägbanan ovanför tidigare. Projekteldaren skulle utreda varför allt dragit ut på tiden och varför Svevia misslyckats med säkerheten.
Nu verkar ju det som att det här kommer att lösa sig. Men om man inte får gehör från gatukontoret eller Trafikverket så kan man kanske använda sig av Plan- och bygglagen, 10 kap, 17 §: ”Om en byggnad eller annan anläggning … har kommit att medföra stora olägenheter för trafiksäkerheten … får byggnadsnämnden förelägga ägaren att ta bort den”. I förlängningen finns det även möjlighet till vite och handräkning från kronofogden.
Jag är ingen jurist men det skadar väl aldrig att kontakta byggnadsnämnden och fråga hur de ser på sådana här typer av installationer.
Förelägganden från byggnadsnämnden i trafiksäkerhetsärenden, hamnar de före eller efter häckklippningsärendena? >:-)
(För er som inte jobbat på kommun: bygglovsärendena prioriteras och skulle bygglovshögen, mot förmodan och all mänsklig erfarenhet, ta slut så kan man ta förelägganden om t.ex. häckklippning.)
Anders, helt rätt och det ska inte behövas. Det finns tydliga regler och riktlinjer för detta. Problemet är som vanligt när det gäller trafik. De efterlevs i stor utsträckning när det gäller biltrafik, när det sedan handlar om cykel är det mer eller mindre som vanligt – man bryr sig inte i särskilt mycket. Se bara svaren från Trafikverkets projektledare ovan, minst sagt häppnadsväckande!
Eller, svaren bekräftar bara det tillstånd som råder på Trafikverket när det gäller cykel…
Så j-a tröttsamt. Hela tiden detta meningslösa icke-ta-ansvar när det gäller cykel. Vill ju bara komma hem helskinnad…
Andreas, exakt och det är ju inte för mycket begärt kan jag tycka. Men med Trafikverkets strukturella diskriminering av cykeltrafik finns det risk för att så inte blir fallet.
Lämpligt vite borde vara att projektledare och entreprenör får gå kurs om cykelindrastruktur. Både genomgång av VTI-Niska studierna, och om statistik som visar att invalidiserande olyckor bland cyklande ökar. Samt bekosta extern utredning för Trafikverket och Svevia om hur deras egen handbok om skyltning vid vägarbete på cykelbana ser ut, hur den efterföljs, samt hur den behöver förbättras, och hur det ska kommuniceras till entreprenör. osv.
Jag har mailat om kontaktuppgifter till ansvarig på Svevia för att gå vidare i frågan om vite/utbildning/utredning av rutiner-handbok.
Idag när jag cyklade förbi stod där en lastbil och lastade på/av grejer. Det stod då en man med flagga på respektive sida om den och manade till cyklisterna att sänka farten efter nedförsbackarna och såg till att inget hände när alla skulle passera förbi (det vart rejält smalt). Jag tror allt att detta blogginlägg och Kristers samtal tog skruv och gjorde att man skärpte till sig – bra jobbat!