Helgen den 27-28 maj bli det cykelfest av rang i Göteborg där det kommer bjudas på tre olika lopp. På lördag blir det CRC 5-56 Stadsloppet 60 km och Guided Heroes Gran Fondo 150 km. På söndag blir det sen final i skogen med Skoda XC MTB 50 km.

Nytt för i år på landsvägsidan är en helt ny bana på både korta och långa banan. Just Gran Fondot var vi så nyfikna på att vi passade på att testa den i förtid. Då den går på några av våra absoluta favoritvägar i trakterna runt Göteborg blev vi inte det minsta besvikna. Allt börjar mitt i stan på Heden för att sen slingra sig ner in i Mölndal vidare mot Härryda för att sedan göra en sväng ner till Kungsbacka och Halland innan banan vänder tillbaka upp till Jonsered och sen Göteborg. Med sina 1700 höjdmeter är det även en underbart kuperad bana. Vi tog ett snack med banläggaren Sebastian Lindeberger om de nya banorna.

Genomcykling av nya banan 29 april

En helt ny bana? Det låter djärvt och kul, men varför?
Vi var tvungna att rita om bansträckningarna främst p.g.a stora vägarbeten på Hisingen. När vi sedan tittade på en helhetslösning så kändes den nya sträckningen ännu mer självklar. Den är inte alls lika knixig som den gamla och bjuder på stor igenkänningsfaktor för cyklister som tränar i dessa trakter. Det är dessutom och kanske framför allt en väldigt naturskön bana.

Om du får välja tre höjdpunkter, vilka är det?
– Den branta backen upp från Landvettersjön är ju bra tuff när benen är lite sega mot slutet, så den bara måste jag ta med.

– Riktigt fin, kuperad och vacker landsbygd hela vägen från Hjälm i Kungsbacka upp till Rävlanda.

– Variationen av miljöerna och start och målgång på Heden är något jag själv absolut vill hänga i granen. I år bjuder vi alla deltagare på wrap och alkoholfri öl efter målgång och i eventbyn kommer det finnas möjlighet att hänga kvar och äta både våfflor med glass, titta på trialuppvisning, dricka riktigt gott kaffe och testa på olika aktiviteter, även för dom små.

För den som tycker 150 km är på tok för långt så följer Stadsgirot den längre banans norra loop.  

Läs mer om respektive bana och lopp här:
Guided Heroes Gran Fondo 150 km
CRC 5-56 Stadsloppet 60 km

För den som är sugen på att rejsa i skogen, eller kanske maxa cykelhelgen och köra både landsväg och MTB så är Skoda XC MTB 50 km seedningslopp för Cykelvasan.
-Även har har vi hittat rätt när det gäller bansträckningens blandning av lättåkta grusvägar och mer knixiga partier, säger Niklas Hellerstedt på Göteborgsgirot

Hällingsjövägen, fin i april, ännu finare nu.

Vilket lopp du än väljer så hoppas vi att vi ses på Heden eller ute på banan under nästa helg.

Share.
Leave A Reply