Vi fortsätter utforska stigarna i Schweiz och når fram till vad som visar sig vara en riktigt juvel, en sån där plats man letat efter länge.

Lenzerheide, Engadin, Ticino, Zermatt och.. ja listan på orter med riktigt fin stigcykling i Schweiz kan göras väldigt lång. Ett skäl till att dessa platser lämpar sig så väl för cykliga äventyr är att man jobbar minst sagt aktivt med olika ”share the trail” concept. Här får vandrare och cyklister samsas om utrymmet på stigarna och där det är extra svårt att samsas bygger man separata leder, en för cyklister och en för vandrare. Istället för att som på många andra ställen bara förbjuda stigcyklingen helt. Så till att börja med: Heja Schweiz!

Davos-Klosters ligger i sydöstra Schweiz och är på den kallare sidan av året en populär vinterdestination. I direkt anknytning till denna by hittar man även skidorterna Parsenn, Madrisa och Selfranga. Så gott som alla dessa går att knyta samman på cykelvis genom att använda liftarna.

Mitt i Davos hittar man liften upp till Jakobshorn och härifrån har man i princip två allternativ. Antingen tar man sig ner till höger eller mot vänster. Tar man höger kör man förslagsvis Technik Trail ner till mellanstationen Ischalp. Jatzhütte – Ischalp En perfekt stig att börja med i området, inte så stökig utan mer åt det mer flowiga hållet. Här finns förresten inga regelrätta flowtrails, utan här är det naturliga stigar som gäller. Det är ett skäl till att just jag faller pladask för området så fort. Efter en loop på den stigen kan man ta liften upp igen och isället traversera snäppet mer åt höger och ta stigen Alps Epic trail mot Sertig. Yes, det här är en av stigarna som varit med på Swiss Epic.

Från Jakobshorn mot Teufi

På många håll runt i Europa börjar det bli ganska sparsmakat med ”biobikes”, alltså cyklar som inte är elcyklar. Men i Davos är det nästan tvärtom. Då liftarna ger en access till en hel drös med utförslöpor blir elcyklar här helt enkelt lite överkurs.

Samma ställe som bilden ovan, fast sedd år andra hållet. Stigmagi, någon?

Men Jakobshorn är bara en av liftarna som tar en upp till magiska stigar. Parsenn Funiculären tar en upp på motsatt sida. Här kan man köra Totalp – Parsennhütte och sen efter en liten klättring på Panoramatrail ta sig ner för tokfina och halvmilslånga Chalbersäss. Just denna led klassas som svart och är en liten utmaning, absolut inte tokhårt men man bör ha lite koll på läget för att kunna njuta fullt utför av denna stig. När man väl stökat sig hela vägen tillbaka ner till Klosters kan man ta Gotschnaban och sen Panoramatrail tillbaka ner till Davos. En hel drös med fin åkning bara genom två liftar och utan transport, ren stiglyx.

Chälbersäss

Förutom liftar finns det även shuttles som för ca 100 kr tar en från busstationen i Davos Dorf upp till Flüela pass som ligger på 2400 meters höjd. Här kan man sen ta sig an Pischa Uphill innan man tar sig ner för Pischa som är nästan 1000 höjdmeter utför ner till Davos. Eller någon av de andra fina, men något kortare utförslöporna, som finns från toppen. För att avrunda denna rutt på mesta cykelvis är en lunch på Davos Adventure park inte fel, här finns nämligen även en liten bikepark.

På väg mot Davos
Inte bara kala alpberg, här cyklar man stundtals i väldigt vacker skog med.
Glömt vattenflaskan, inga problem i dessa trakter.

Nämnda stigar är bara ett litet litet urval av allt området har att bjuda på. Det kryllar av fin stigcykling på branterna kring Davos. Det som gör dem så bra är dels såklart stigarna i sig. Tekniska men inte bängstökiga, flowiga men inte sönderslätade. Utan precis sådär sköna man vill ha dem så man kan dundra på med fart men ändå får en utmaning och ha superkul på cykeln. Sen är de även otrolig tillgängliga och alla liftarna i området gör att man enkelt kan koppla ihop olika områden och får oerhört mycket fin cykling med access från en och samma plats. Det här är helt enkelt ett riktigt fint stigparadis och frågar du mig en av de bästa platserna för stigcykling i Schweiz, om inte till och med i Europa.

Jo, men såklart att man passerar en och annan bondgård och kohage på turerna här.

Share.
Leave A Reply