Att vara rädd på cykeln är sällan kul, dessutom leder det lätt till att man blir lite förlamad i tanken, det låser sig och man riskerar genom rädslan göra just de misstag man vill undvika. Men att bara kapitulera för rädslan kommer inte ta bort den eller förminska den. Om man istället kikar på forskningen runt rädsla så finns det en del saker man kan göra för att jobba med den.

  • Utmana dina rädslor. Forskning har visat att gradvis ökad exponering för det som skrämmer dig eller en fobi följt av en upplevelse som motbevisar den negativa tanken succesivt kommer reducera din ångest och rädsla. Exempelvis att hoppa ner för ett skrämmande dropp och klara det utan att krascha.
  • Försök igen så fort det bara går. En studie från 2010 visade att hjärnan direkt kan ”skriva om” en traumatisk upplevelse om den uppdateras med en positiv version mellan tio minuter till två timmar efter händelsen. Om du exempelvis kraschar på ett race och inte skadar dig så mycket så att du måste avbryta ger du alltså inte hjärnan tid att skapa ett starkt band mellan rejs och krascher om du direkt ger dig in i rejset igen.
  • Ta med dina vänner. Att ha bekanta runt dig kan simulera lite trygghet och reducera känslan av hot och farligheter.
  • Fokusera på tekniken. Ju mer kontroll du har desto mindre kommer du fokusera på rädslan. Så använd tanken som ett sätt att fokusera på vad som funkar i stället för att låta rädslan bestämma vad som inte funkar.
Share.
Leave A Reply