Att göra en wheelie, alltså att köra på bakhjulet, är inte bara ett coolt trick – det kan även vara en nyckel till flera praktiska färdigheter du faktiskt har nytta av på cykeln. För kan du enkelt lyfta ditt framhjul från marken blir du också bättre på att undvika hål och kanter, hoppa över stockar och navigera genom och över stökig terräng. 

För att även du ska kunna lära dig att bemästra denna cirkuskonst har vi delat upp det i några enkla steg.

Steg 1 Välj en plats att öva på
Hitta en plats som har lite lutning, vinkeln hjälper dig på mer än ett sätt. Är du helt grön och är rädd för att slå dig är en gräsmatta en optimal plats att öva på – asfalt har ju en tendens att göra ganska ont att trilla på.

Steg 2 Använd vanliga pedaler, alltså inte SPD-pedaler eller liknande
Att sitta fast i pedalerna när man ska öva på detta är en mindre bra idé, så kör med plattisar och i sneakers. Har du inga plattisar, kör med vanliga skor bara.

Steg 3 Välj rätt växel
Du vill dra i gång cykeln på en lätt växel, men inte superlätt. Nyckeln är att ha en så lätt växel du kan samtidigt som du får ett moment som gör att du kan poppa upp med framhjulet. Har du för lite motstånd kommer du bara rulla framåt.

Steg 4 Trampa neråt, dra uppåt
Sen ska du fortsätta trampa samtidigt som du drar upp styret. Detta är kanske den svåraste delen i resan mot att kunna cykla på bakhjulet. Men stressa inte utan ge det tid.

Steg 5 Hitta balansen
När du är bekväm med att få upp framhjulet från marken så är nästa steg att hitta balansen. Första steget blir att föra bak rumpan mer mot bakhjulet. Du ska samtidigt fortsätta trampa, använd bakbromsen för att fila på farten.

Att lära sig köra på bakhjulet kan kännas nästan omöjligt till en början och även vara ganska frustrerande – lite som när du började lära dig cykla, om någon nu minns det. Men öva, öva och öva så sitter det snart.

Share.
Leave A Reply