Norra Tyskland kanske inte är den cykeldestination som står högst upp på ens bucketlist. Men området bjuder på en oas av både möjligheter och grusiga överraskningar. När jag körde Mecklenburger Seen Runde passade jag på att utforska området lite mer, och jag blev inte det minsta besviken.

Zinnowitz ligger som en liten tysk semesterjuvel vid Östersjön och känns som en blandning av Båstad och den amerikanska östkusten. En resenärsmässig överraskning helt klart, särskilt för en som mig som inte kan minnas att jag någonsin hört talat om området. Den långa kustremsan som sträcker sig ner mot Polen och Świnoujście (dit man kan ta färja från både Ystad och Trelleborg) kännetecknas av en lång vacker sandstrand kantade av sanddyner. Lite som ett Tylösand i kvadrat.

Zinnowitz

Då Zinnowitz ligger på ön Usedom kan man alltså här cykla en runda där vattnet ständigt är närvarande. Här cyklas det bäst på en gravelhoj så man kan njuta av både de fina cykelbanorna längs kusten tillsammans med alla stråk av grusväg och sandstigar.

Ronny Dick, min guide och följeslagare på rundorna i norra Mecklenurg

För en heldag på cykeln kan man dela upp en dag i två delar där man kör söder respektive norr om Zinnowitz. Så får man in en lunch i den mysiga lilla staden mellan varven.

Längs kusten bjuds det på många väldigt fina avstickare inne i de vackra skogspartierna. Som här i trakterna runt Karlshagen, strax norr om Zinnowitz.
Vackert, men inte så värst cykelbart.

Yes, precis som under loppet Mecklenburger Seen Runde cyklar man här genom eviga och böljande rapsfält (om man är här i slutet av maj)

Området runt Zinnowitz överaskar på så många plan. Usedoms landskap bjuder på sanddyner, vacker löv- och barrskog, rapsfält, hav och tysk lantlighet med inslag av ett och annat utslängt slott. En fin mix som bjuder på en minst sagt udda och uppfriskande variation i cyklingen.

Zinnowitz – Nubrandenburg

För att maximera upplevelsen tog vi chansen att cykla de 10 milen det är mellan Zinnowitz och Neubrandenburg
Ömsom väg, ömsom superfin cykelbana på väg mot Neubrandenburg.
Stargarder Tor

Stora delar av den nu 776 år gamla staden Neubrandenburg är bevarad. Stargarder är en av stadens fyra portar och visst är det något speciellt med att rulla in genom fortifikationer som härrör från den sena medeltiden. Neubrandenburg kallas till och med ”De fyra portarnas stad”

Teterow Gravel

Förutom många mil runt Neubrandenburg på landsväg och gravel uppe i Zinnowitz fick jag även chansen att köra en redig och kuperad runda runt Teterow.

Utsikt från Teterow Heidberge, ett krigsmonument strax utanför staden.

Vi började vår rutt i skogen nordväst utanför staden och en runda runt Teterow visade sig bjuda på det mesta man kan tänka sig i gravelväg och blev precis sådär äventyrligt som man vill att ett riktigt grusäventyr ska vara, om man nu som jag gillar inslag av stig och tät skog det vill säga.

Är man på kontinenten så tar man sikte på all den ”pavé ”man kan hitta. Det är sen gammalt.
Cykellunch på Tyska
Ljust och närmast vitt grus som för tankarna till Strade Bianche
Nästan vilse i pannkakan, precis som det ska vara när man är ute på graveläventyr.

Att cykla grus i norra Tyskland bjuder på en oanad variation. Här cyklar man genom ett landskap där man ständigt påminns om historiens vingslag, under en rutt passerar man slott, majestätiska herrgårdar, krigsmonument och ruiner. Allt utslängt i en vacker och varierad miljö, det är alltså långt ifrån lika enformigt som gruscykling kan vara på hemmaplan där man kanske mest harvar genom barrskog och förbi sjöar. Har man vägarna förbi eller om man ska köra Mecklenburger Seen Runde kan jag inget annat än rekommendera att man tar sig tid att utforska mer av området när man ändå är här. Det är lätt värt din uppmärksamhet!

Länk till alla rutter i kartbilderna ovan

Share.

1 kommentar

  1. Pingback: Lopptestaren: Mecklenburger Seen Runde - Cykelmagasinet

Leave A Reply