Just nu pågår den europeiska cykelbranschen CIE:s årliga summit i Bryssel. På plats hittar vi dess ordförande Tony Grimaldi i sällskap med bland andra EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans. CIE Summit 2023 fokuserar på hur cyklingen kan innebära en miljon gröna jobb i Europa.

Tony Grimaldi, som även är VD för den svenska cykelkoncernen Cycleurope med varumärken som Crescent och Monark, säger i en kommentar:

– Det har aldrig förr hänt så mycket kring cyklingen i Europa som nu. Jag önskar att vi kunde se samma engagemang i Sverige. Det påverkar hur många av de en miljon nya jobben som hamnar här. I Sverige är vi bland annat duktiga på utveckling av trafiksäkra uppkopplade elcyklar. Eftersom design, utveckling och produktion sker utanför storstäderna bidrar vi till gröna jobb på platser där de verkligen behövs, säger Tony Grimaldi, VD för Cycleurope och ordförande för Cycling Industries Europe.

EU-parlamentet har uttalat att de vill se en fördubbling av antalet cyklade kilometer i EU till år 2030. Men för att det ska bli verklighet måste infrastrukturen byggas ut.

Bild på Tony Grimaldi, VD, Cycleurope och ordförande, CIE
Tony Grimaldi, VD, Cycleurope och ordförande, CIE

– Vi vet att framför allt elcykeln lockar många svenskar att vilja cykla, men för att det ska hända behöver cyklingen få sin del av transportbudgeten. Om det finns säker och kapacitetsstark infrastruktur så kommer folk att cykla, både i städerna och på landsbygden. Om politiken satsar på cykelbanor, så kommer jobben, säger Tony Grimaldi.

Mer information om de en miljon gröna jobben och EU-parlamentets handlingsplan i 17 punkter finns här.

Share.
Leave A Reply