Cykelsimulatorer har funnits i många år. De har dock gemensamt att det inte känns naturligt att cykla på dem, eller att det rentav var svårt och ledde till illamående. De har också gemensamt att de bygger på en fast rulle – det vill säga, de är fixerade förutom att man kan vrida på styret. De flesta som tränar cykel inomhus känner igen konceptet, även om man i simulatorerna numera ofta använder sig av ett VR-headset för att simulera världen, istället för att man har en bildskärm framför sig.

Foto: Katja Kircher

Vår idé på Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) var dock att komma åt känslan att cykla på riktigt – inte minst eftersom vi också vill ha möjligheten att undersöka hur till exempel lufttrycket från en omkörande lastbil påverkar en cyklist. Vi ville också kunna ha möjlighet att använda olika cyklar. Skulle det gå att cykla på en fri rulle? Kan det till och med vara möjligt att göra det i en virtuell värld? Som tur var nappade VTI, SAFER, Trivector och If på idéen och möjliggjorde en förstudie, vars resultat vi kommer att presentera nu på torsdag.

Vi har kommit längre än vi trodde var möjligt, inte minst på grund av ett otroligt engagemang av alla involverade.

Vi står – nej, rullar – nu på en punkt där vi kan cykla med i princip vilken cykel som helst på en två meter bred fri rulle, med VR-headset på i en virtuell värld. Men det är bara början – vi har många idéer hur simulatorn kan utvecklas vidare, och målet är att kunna använda den som forskningsverktyg för att förstå cyklistens perspektiv. Det kan handla om frågor som hur infrastrukturen ska utformas, interaktionen med andra trafikanter eller systematiska utvärderingar av attraktiva miljöer att cykla i. Det kan också vara, som nämnt inledningsvis, kontrollerade mätningar av vilka effekter sidvind har på cyklister – till exempel under omkörning eller med tanke på utformning av brostaket.

Foto: Katja Kircher

Vi som har jobbat med simulatorn tycker att det inte är svårt att cykla den, och vi hoppas att framtida försöksdeltagare tycker likadant. Är du nyfiken så anmäl dig gärna till vår online-föreläsning här för att höra mer.

VTI
Katja Kircher

PhD, Research Leader

Share.
Leave A Reply