När en tidigare järnväg, väg eller gata görs om till cykelbana – då har vi förutsättningarna på plats för att det ska bli en bra cykelbana. Inga galna svängfester, inga berg i vägen, inga tokiga och knöliga upp o ner lutningar eller toksmala ytor där det inte går att mötas. I stället blir det vettiga kurvradier, rimliga lutningar och tillräckliga ytor för att mötas och cykla om varandra. Inga omvägar runt berg eller träd. Det blir bekväm, trygg och säker cykling.

Se dessa bilder från årets Giro d´Italia, en tidigare järnväg omgjord till cykelbana – Alpe Adria. Bitvis så bra och väl utformad att man väljer att arrangera en av världens största cykeltävlingar på den.

Eller denna sträcka i södra Stockholm – Skarpnäcksvägen. En fröjd att cykla på. Böljande svängar, bra sikt, bred så alla får plats – det rullar på. En tidigare väg som stängdes av och blev cykelbana – då blir det en bra cykelbana.

Så har vi Brandvägen i Huddinge. Formellt inte en cykelbana men i och med hinder för motorfordon (förutom räddningstjänsten) så blir det som en cykelbana – härlig att trampa sig fram på.

Kommer brandbilen är det bara att kliva lite åt sidan så fixar det sig!

Film: Fredrik Falk

Åkeshov i Stockholm – när man omfördelar gatans yta till förmån för cykel så går det många gånger att skapa bra cykelbanor.

Foto: Jon Jogensjö

I Nacka finns cykelbanan mellan Saltsjöbaden och Fisksätra, en cykelbana som hyllas i Dagens Industri. Cykelbanan blev till genom att vägens yta omfördelades till cykeltrafiken. Bred och fin. Enkelt och tryggt att mötas samt att cykla bredvid varandra för att samtala – social cykling.

Och för att förbättra räddningstjänstens framkomlighet så är cykelbanan inte bara cykelbana – den är även en räddningsväg! För det är så enkelt att det som hindrar och försämrar räddningstjänstens framkomlighet är biltrafiken – inte cykeltrafiken.

Foto: Jon Jogensjö

På norra Djurgården i Stockholm finns flera tidigare vägar som numera är avstängda och omgjorda till cykelbanor – och vilka cykelbanor det blir!

Som jag sagt många gånger förr: planera för cykel – tänk bil. Får börja lägga till järnväg också! Googla cykla på banvall så kommer ni upptäcka massor av cykelbanor där järnvägen tidigare drog fram.

Toppbild: Jon Jogensjö

Share.
Leave A Reply