Min bloggkompis Åsa skrev härom dagen ett inlägg om detta, att det finns en del motorfordonsförare som använder sitt fordon som vapen och utsätter cyklister för mycket stor fara. I går blev jag intervjuad av SVT:s lokalnyheter ABC om detta obehagliga och farliga fenomen, om cykelförhållandena i Stockholm och vad som kan göras. Ni kan läsa mer här och under dagen läggs inslaget ut. Live sänds det nu under morgonsändningarna och sedan ikväll 19.15

EDIT: Här kan ni se inslaget i morgonsändningen

Share.

8 kommentarer

 1. Bra intervju. Anmärkningsvärt är dock att det inte en enda gång under inslaget talas om inkompetenta bilister. Givetvis förekommer felaktigt beteende i båda ”lägren” men det är ju knappast en vild gissning att de bilister som har svårt att hantera cyklister i trafiken generellt även kör som krattor. Hur många gånger har man inte behövt vinka förbi bilar som inte vågar köra om till exempel?

 2. Krister Isaksson on

  Erik, Jag tror vi går mot ett förhållande där vi kommer få än mer nyanserade beskrivningar av alla trafikantrupper och förhållandena i transportsystemet. Jag har arbetat med dessa frågor i över 15 år och det är en stor förändring som skett och hur cykel beskrivs nuförtiden. Det tar bara lite tid…

 3. Johannes Westlund on

  Håller med Erik. Det finns 2 saker man kan konstatera:
  – Bilister bryter oftare mot lagar och regler, brotten är allvarligare och säkerhet samt framkomlighet påverkas i stor utsträckning
  – Cyklister bryter färre lagar och orsakar i regel inte några negativa effekter på säkerhet eller framkomlighet.
  Det känns tråkigt att detta inte kommer fram. Visst, det är olagligt att till exempel göra en högersväng mot rött, men för cykel är en sådan regel komplett onödig. Den finns för att det är ett problem när man gör manövern med ett 15 gånger större fordon. Att cyklisterna ska följa en sådan regel handlar egentligen bara om trångsynthet och missunsamhet. ”Ska jag, ska minsann alla andra också”. Det känns inte särskilt konstruktivt. Den här debatten behöver upp till ytan mera tycker jag. Många känner inte ens till att det inte bara är tillåtet utan också uppmuntrat att köra om bilköer på höger sida när man cyklar. En mycket bra frihet som faktiskt som undantag tar hänsyn till att cykeln är ett litet och smidigt fordon.

 4. De missade en anledning till cyklisthatet i sin lista: bilister som inte kan trafikreglerna. Har flera gånger blivit utskälld eller tutad på av bilister som inte förstår vad cykelboxar är, eller att cyklister ska cykla på vägbanan om det inte finns en cykelbana. Till exempel.
  I princip håller jag med Erik nedan alltså.
  Läge för en utbildningskampanj av BÅDE cyklister och bilister.

 5. Jocke von Scheele on

  Såg inslaget igår och blev väldigt positivt överraskad – det var nästan ingenting av det vanliga, populistiska ”cyklarna är anarkister som måste utbildas” och väldigt mycket cykelperspektiv. Och du gjorde bra ifrån dig – framstod som kunnig och balanserad, till skillnad från den bilist som också intervjuades.
  Jag hoppas detta inslag markerar ett trendbrott vad gäller medierapportering! 🙂

 6. Krister Isaksson on

  Jocke, tack! Min personliga uppfattning är att det trendbrottet har redan börjat, det är en stor skillnad de senaste åren jämfört med när jag började arbeta med cykel för 15 år sedan.

Leave A Reply