Från och med Vasaloppets sommarvecka 2023 erbjuds kvinnor som ska cykla motionsklass i Cykelvasan 90 eller cykla Cykelvasan Öppet Spår att, om de önskar, starta i en startgrupp med enbart kvinnor. Nyheten är ett initiativ utifrån projektet Fler kvinnor i spåret, där målet är att få ett mer jämställt deltagande i Vasaloppets lopp.

– Cykelvasan 90 är det lopp där vi har minst andel kvinnliga deltagare, 13 procent. Att nu erbjuda startgrupper i motionsklassen för enbart kvinnor är ett försök att få upp den siffran och locka fler kvinnliga deltagare att cykla sträckan mellan Sälen och Mora, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Sedan projekt Fler kvinnor i spåret startade hösten 2022 har flera åtgärder och nyheter genomförts till vinterns olika lopp. Till exempel har seedningsreglerna justerats och man hittar nu separata bajamajor med gratis mensskydd. Nu ligger fokus på sommarloppen och det första steget är alltså ett test med separata startgrupper för kvinnor i både Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår.
– Vi vet att mycket handlar att sänka trösklar och guida deltagare in i Vasaloppsvärlden. Även normer och attityder är viktigt; alla ska känna sig välkomna och att erbjuda separata startled för kvinnor hoppas vi ska bidra till att fler ska våga testa på våra längsta cykellopp, säger Tommy Höglund.

I Cykelvasan Öppet Spår, som körs fredag 11 augusti, kan kvinnor som vill starta i en kvinnlig startgrupp välja mellan två olika starttider och i Cykelvasan 90 lördag 12 augusti mellan tre olika.
– Grupperna kommer att blandas upp med andra deltagare under resans gång ner mot målet i Mora men tanken är att man i loppets första del ska få sällskap av andra som cyklar i samma takt och därigenom känna extra inspiration, pepp och gemenskap, säger Tommy Höglund.

FAKTA:
I tävlingsklassen i Cykelvasan 90 har damer och herrar separat starttid sedan 2016. Från och med 2023 kan kvinnliga deltagare även välja startgrupp med enbart kvinnor i Cykelvasan Öppet Spår och i motionsklassen i Cykelvasan 90.

Valbara startgrupper för kvinnor till Cykelvasan Öppet Spår fredag 11 augusti 2023:

  • Startgrupp 6, starttid 08.25, åktid cirka 04.00
  • Startgrupp 16, starttid 09.15, åktid cirka 05.30

Valbara startgrupper för kvinnor till Cykelvasan 90 lördag 12 augusti 2023:

  • Startgrupp 18, starttid 09.35, åktid cirka 04.00
  • Startgrupp 30, starttid 10.35, åktid cirka 04.55
  • Startgrupp 42, starttid 11.35
Share.
Leave A Reply