Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Fredrik Ericsson blir ansvarig tränare.

Basen i vinter blir dock fortsatt i Falun ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

Jakob Söderqvist körde delar av XCO-världscupen men har under säsongen mer och mer svängt över på landsväg. Där har det blivit en etappseger i Frankrike, en sjundeplats på U23-VM och en totalseger i ett belgiskt U23-etapplopp med det svenska landslaget.

Inte oväntat har det droppat in en del erbjudanden på landsvägssidan för Jakob som i år kört för den svenska projektet Team Vostroblock Evolite Cycling. Valet föll på Lidl-Trek Development Team.

 ”Ja, jag har landat i att det skulle vara Lidl-Trek. Jag har respekt för att det är mycket som man behöver ställa om. Alla runt omkring en där är anställda att göra saker för mig. Därmed har jag ett HELT ANNAT ansvar som cyklist. Det du ska sköta måsta du sköta på riktigt. Cyklingen som jag har varit en hobby fram till nu blir ett arbete. Jag har bollat med mig själv att det krävs annan inställning, har kommit fram till att det är det här jag vill göra – och är ju väldigt tacksam för den här möjligheten när jag väl bestämt mig för att cykla landsväg 2024″, säger Jakob Söderqvist.

På frågan om han ska flytta utomlands i vinter kommer svaret snabbt.

 ”Jag har redan bestämt mig för att behålla Falun  som en bas. Man ska inte göra förhastade saker nu när jag har fått så väldigt mycket bra här i Falun. Det har varit en gynnsam miljö så här långt som jag ska hålla ganska hårt i, dessutom ett socialt värde – sådana aspekter väger upp för alla logistiska svårigheter i det stadiet som jag är i nu”, säger Jakob Söderqvist lugnt.

Det blir inte mera cykling på varmare breddgrader i vinter än teamets gemensamma träningsläger som han kan se fram emot desto mera, liksom säsongsstarten.

”Jag kommer ju från Sundsvall i grunden. Jag tror att jag har haft en del värden av vintercyklist. Jag är van att cykla på ett lager is med lite snö ovanpå. Tekniskt lär man sig att slappna av på längre distanspassen. Ett starkt värde. Jag vill ha kontraster mellan säsongerna. Landa och gå på rutiner och inte vara less på att resa redan innan en hel säsong på landsväg ändå blir. Trots alla timmar på vintercykel har jag inte haft någon period som jag är less på att cykla.”

Hur ser du på säsongen som har varit?

”Jag ville inför säsongen tävla i alla intressanta discipliner med fortsatt fokus på XCO. Långlopp däremellan. Teamet har gett väldigt mycket. Blev ju mycket att se vart det skulle bära någonstans, så lossnade det på riktigt med landsväg. Jag har haft flyt under året; har fått till det i rätt tillfällen. Visst, det är min bästa säsong, men jag har definitivt  mycket mer att utveckla.

Lidl-Trek Development Team är registrerat som ett continentalteam, men att finnas med i ett stort World Tour-teams organisation är förstås inspirerande.

 ”Det ger ett större värde för mig som cyklist att finnas med i närheten av World Tour-laget. Det blir främjande för min utveckling som cyklist. Rutinerna runt omkring oss blir proffsiga och som det ser ut kommer vi i utvecklingslaget få hoppa och köra några lopp med World Tour-teamet. En spännande tanke. Sedan är det ju väsentligt att kunna göra en hjälpryttarroll bra om så blir fallet.

Mattias Reck blir huvudansvarig för din träning, hur ser du på det?

 ”Det kan betyda mycket, både med tilltro och trygghet då Mattias Reck vet vad som gäller i en sådan här organisation. Han har ett smidigt sätt att förklara saker på. Jag känner att jag är på en väldigt bra plats, har glädje i allt jag gör – spännande att diskutera med deras organisation om vad jag kan skruva på för att utveckla mig vidare. Jag har haft en del kontakt med Mattias och vet att han har ett liknande tänk som min nuvarande tränare Fredrik Ericsson, som har gjort mycket för min cykling. Det känns som att jag är i trygga händer”, säger Jakob Söderqvist.

(uppdatering: Jakob kommer även i fortsättningen ha Fredrik Ericsson som huvudtränare)

Text och Foto via SCF

Share.
Leave A Reply