Den är en av cykelsportens mest mytomspunna klättringar – ökänd för sitt månlika, karga kalkstenslandskap och obarmhärtiga hetta sommartid. Starka vindbyar kan dessutom addera till den redan tuffa uppgiften att ta sig uppför den nioprocentiga lutningen – namnet betyder ungefär ”det blåsiga berget”.

Mont Ventoux (1 909 meter över havet) ligger i provinsen Provence i sydöstra Frankrike. Den klassiska vägen upp till toppen är den södra, från Bédoin – vilken är den som cyklisterna i Tour de France oftast kör. När du närmar dig berget på din väg genom det kuperade landskapet känns det som att ”jätten i Provence” övervakar varje tramptag.

Men låt dig inte luras av lutningen under de första kilometerna. När du passerar Les Bruns (ruinerna efter en romersk villa från 200-talet) efter fem kilometer börjar den verkliga utmaningen. Lutningen stiger snabbt upp mot svettiga nio-tio procent och den första milen erbjuder inte en enda serpentinsväng att pusta ut i.

Först när du kommer upp till vägkorsningen vid Le Chalet Reynard på 1 400 meters höjd, där du förresten kan ta en paus och en dricka på restaurangen, blir lutningen lite snällare. Härifrån återstår det ”bara” sex kilometer till toppen. Men nu är du ovanför trädgränsen, vilket gör dig till ett lätt byte för mistralvinden. Har du otur och får den rakt i nyllet kan den relativt blygsamma lutningen på fem procent ändå kännas som ett besök i skärselden – särskilt med tanke på att du redan har minst en timmes klättring i benen.

En och en halv kilometer före toppen passerar du minnesmärket över den brittiske cyklisten Tom Simpson, som dog här under en brutalt varm etapp i Tour de France 1967 – fullpumpad med amfetamin och alkohol. När du efter mycket möda till slut når den berömda väderstationen på toppen kommer du ändå att tycka att det var värt det – 360-gradersutsikten över det franska landskapet är hänförande.

KOM innehas just nu av Tadej Pogačar som kört klättringen på 59.57 och QOM av Illi Gardner på 1.10.29 som tvåa här hittat vi dock svenska Eva Lindskog med den imponerande tiden 1.15.14

Klättring
21,34 kilometer
Stigning
1 519 höjdmeter
Snittlutning
7,1 % (max 12 %)

Share.
Leave A Reply