För mig är en rolig sak med en ny cykel att utrusta den. Att så att säga anpassa den efter hur jag cyklar, var jag cyklar och hur jag vill att min cykel ska fungera. Så här kommer en liten genomgång angående hur jag utrustat min cykel.

Pedaler

Det jag alltid börjar med på en ny cykel är att montera pedaler. I detta fall så kallade SPD-pedaler, pedaler man klickar fast skorna i. I över 40 år har jag cyklat med pedaler som jag sitter fast med skorna i. Först var det så kallad clipspedaler, sen kom de första Lookpedalerna och nu är det SPD. Har cyklat så länge på det sättet att jag tycker det är lite krångligt och besvärligt med vanliga pedaler!

Skärmar

Ett tillbehör som jag har ett lite ångestladdat förhållande till är skärmar. För mig som har cykeln som primära transportsättet och cykelpendlar är de mer eller mindre en förutsättning för en grundläggande komfort – att slippa stänka ner sig själv eller andra. Men… de fullständigt förstör cykelns utseende! Kämpar varje gång med mig själv att kanske denna gång ska jag inte ha skärmar. Sen efter första cyklingen i regn och slask åker skärmarna på. Och jag gråter lite inombords över att ha förfulat min cykel.

Flaskställ

Inte så mycket för cykelpendlingen, utan mer för de lite längre cykelturerna och en och annan träningsrunda är det ett mycket praktiskt tillbehör.

Däck

Har flera olika uppsättningar däck. Det är däck för att cykla på grus och lite mer besvärligt underlag. De funkar till exempel mycket bra i snö (inte is). Sen har jag däck som lämpar sig mer för asfalt och landsvägscykling – slicks. Och självklart har jag också dubbdäck – en förutsättning för tryggare och säkrare cykling vintertid.

Belysning

Har två olika belysningar som jag använder på cykeln. En belysning är för cykling på sträckor utan gatubelysning. När jag till exempel gör cykelutflykter eller träningsrundor på grusvägar utan gatubelysning. Då har jag en lampa från Silva som är bra tryck i och lyser upp vägen framför mig på ett bra sätt. Det är en lampa som är på tok för stark i tätorts- eller stadstrafik, även om den går att blända ner.

I stadstrafik använder jag i stället en belysning med så kallad StVZO-lampa – en utformning av lampan som gör att mötande trafikanter inte bländas. Lampan lyser även svagt åt sidorna vilket jag tycker är bra. Vad jag uppskattar med bägge lamporna är lång batteritid, att de är lätta samt att det behövs inga verktyg för montage eller fästen på cykeln för dem. I stället är detta integrerat med ett gummiband i lamporna. Därmed är det enkelt och snabbt att plocka bort lamporna när de inte behövs, eller när jag vill skifta lampa.

Ringklocka och reflexer

Jag kommer också montera en diskret ringklocka från Knog på styret och diverse reflexer.

Lås

Här kan ni läsa om hur jag låser min cykel

I nästa avsnitt kommer jag ta upp packningslösningar jag har valt till cykeln.

Relaterade inlägg:  

Jag hänger även på Twitter och Instagram

Share.
Leave A Reply