Är du tvungen att lämna din cykel obevakad så är det viktigt att du låser den på rätt sätt och på rätt plats. Vilket inte bara handlar om att stoppa ett lås i ena hjulets ekrar och sen gå från platsen utan en tanke. Tänk proaktivt.

Gör så här för att låsa din cykel på bästa sätt och motarbeta cykeltjuven:

1. Försök låsa fast cykeln vid något fast och solitt föremål. Alltså som tjuven inte bara kan lyfta upp din cykel ifrån och dra från platsen. 

2. Se till att det du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller manipuleras så att din cykel helt plötsligt kan kånkas därifrån. 

3. Hjulstöld ökar. Om du inte kan låsa ett av dina så ta det med dig. Men parkera inte cykeln utan hjul för länge, tjuvar kommer att lockas att strippa den ren från andra delar och komponenter.

4. Använd inte ett U-lås till att låsa fast din cykel runt toppröret. En tjuv skulle kunna använda hela ramen och cykeln som en hävstång för att vrida runt och knäcka låset.

5. Cykellås handlar om att köpa tid. En tjuv kommer inte riskera att stå och kämpa med ett åbäkigt lås för länge. En krallig kedja som är minst 12 millimeter tjock kommer fördröja tjuven längst. 

6. Tyvärr är många cykelställ designade för framhjulsuppställning och många låser helt sonika fast framhjulet i cykelstället. Med en snabbkoppling på hjulet blir då din cykel ett byte som ryker på sekunden. Allra säkrast är att göra helt tvärtom – Montera av framhjulet och lås sedan fast hjulet med ram och bakhjul för att fylla upp utrymmet i U-delen av U-låset maximalt och för att inte ge tjuven någon chans att kunna använda en domkraft eller liknande för att forcera låset. 

Försök att låsa fast cykel i ram och minst ett av hjulen, då blir det svårt för tjuven att använda cykeln i sig som hävarm och det blir svårare att komma åt med verktyg. Lättast är ofta att låsa fast i bakhjul och sadelrör, men har du ett längre lås funkar det ibland även med framhjulet 

Andra kloka åtgärder

  • Tänk på var du ställer din cykel. En mer publik plats där det står många andra cyklar och det är folk i rörelse kan minska risken för att folk ger sig på din hoj. Men det är klurigt, för ibland gäller det motsatta för om ingen ser din cykel kommer inte heller tjuven göra det. 
  • Ta ett foto på dig själv med ett papper där du skrivit serienumret och din cykel tydligt synliga i samma bild. Ta också bilder på speciella detaljer och lagra dem på din telefon. Hamnar du i en situation där du behöver bevisa att en cykel är din så kommer dessa foton hjälpa dig. 
  • Ett lite udda knep kan vara att göra din cykel väldigt unik och privat, märk den med ditt namn, dina initialer eller något annat udda.
  • Köp nya lås: fyndar du på Blocket eller andra köp&sälj-siter, gör dig säker på att du inte handlar med stulna varor. Är det en äldre cykel så är det en god idé att kontrollera låsets funktion. 
Enhjuling i all ära, men…

Share.
Leave A Reply