Episod från cykelbanan. Jag närmar mig en signalreglerad cykelpassage. Det är rött, jag bromsar in, stannar till och väntar på grönt. Bredvid mig står en man och väntar vid övergångsstället. Ser att han ”spanar” in mig. Efter någon sekund:

”Du ska ha ringklocka på cykeln”

Jag: tack jag vet det

”Varför har du inte det då? Ni cyklister tror att ni står över lagen och bryter mot alla regler”

PLING!

Ser ni min fina ringklocka?

Mannen blir helt tyst.

Jag: är det nu det är läge för dig att be om ursäkt?

Mannen muttrar något ohörbart

Jag: tänk, jag har både en korrekt utrustad cykel och stannade för rött. Ändå far du ut mot mig att jag bryter mot reglerna. Och du har inte ens förståndet att be om ursäkt. Cykla är mitt råd, ökad fysisk aktivitet förbättrar intelligensen har jag hört.

Sen skiljs våra vägar åt.

Så kan det gå till på cykelbanan.

Share.

14 kommentarer

 1. Haha, ja jösses! Spelar inte någon roll att man gör rätt och följer reglerna – det går alltid att läxa upp någon som cyklar. Också att göra den enskilda ansvarig för vad andra som cyklar gör.

 2. Jag älskar att du alltid tar fajten!
  Har själv kompletterat min Oi! med en plinga som sitter på växelreglaget och som jag alltså kan använda utan ställtiden det innebär att flytta handen (faktiskt samtidigt som jag bromsar). Men Oi! använder jag fortfarande som snällplinga.

 3. Krister Isaksson on

  Anders M, Tackar! Javisst har Oi en ”snällpling” – det som jag gillar med den – förutom designen som avgjorde valet. Även om den kan vara lite väl ”snäll” ibland!

 4. Ringklockans märkliga kraft att ge skit
  Märks tydligt för trampande som dig och mig
  Då många så ilsket cyklister ”satt dit”
  Just för att den använts. Eller ej.
  Några blir arga då ett litet pling
  Tolkas som ”För fan, vik hädan direkt!!”
  Andra blir ilskna om det ej rings någonting
  ”Vad är ni för smygande lönnmördarsekt!?”

 5. När terrängen och kartan inte stämmer överens, då gäller kartan.
  @Anders M: vad är det för ringklocka du fäster på växelreglaget?

 6. Om inte jag minns fel är racercyklar undantagna från kravet om man använder den under träning eller träningsliknande aktivitet. Men minnet kan svika.

Leave A Reply