Vet inte hur många gånger jag genom åren fått höra: ”Du får inte cykla på övergångsställen”. Ett väldigt märkligt påstående tycker jag. Och ett helt felaktigt sådant också.

Detta är ett övergångsställe:

Det är alltså en trafikanordning – på körbanan. Hundratusentals fordon kör och cyklas på övergångsställen – varje dag. Det skulle bli väldigt besvärligt om vi inte fick framföra fordon på övergångsställena – närmast tvärstopp i stora delar av trafiksystemet.

Men ändå är det många som hävdar – om och om igen – att man inte får cykla på övergångsställen. Gärna då genom att krångla till det på så sätt att det handlar om vilken vinkel du har när du cyklar på övergångsstället. Tvärs övergångsstället – då är det ajabaja!

Vi som cyklar en del vet ju att det är inte särskilt ovanligt att en så kallad gemensam gång- och cykelbana blir ett övergångsställe när vi ska över gatan – ingen cykelpassage, ingen cykelöverfart – enbart ett övergångsställe. Och då menar vän av ordning att här ska de som cyklar kliva av och leda cykeln – tror inte det.

Gång- och cykelbanan övergår i ett övergångställe när gatan ska passeras. Och självklart är det tillåtet att cykla där.

Sen kan vi ju fundera lite vidare på detta och blanda in barn. Det är sedan några år tillbaka tillåtet för barn upp till om med 8 års ålder att cykla på gångbanan. Och då med vänavordninglogiken skulle det innebära att det är ok att cykla på gångbanan men när de sedan kommer fram till ett övergångstället och vill korsa gatan, då måste de kliva av och leda cykeln på övergångsstället! Fast de som brukar läxa upp mig om cykling på övergångsställen brukade även läxa upp mig när jag lät mina barn cykla på gångbanan – för även det är ju förbjudet enligt dessa självutnämnda experter på trafikregler.

Sen har vi lite intressanta specialfall. Se denna bild och vägmärket med tilläggstavlan. Fordonstrafik förbjuden men vissa fordonsslag är undantagna. Och hur tror ni bussen i linjetrafik tar sig upp här? Via övergångsstället. Man kan ju självklart ifrågasätta om detta är en lämplig lösning, men i vilket fall som helst är det inte förbjudet att köra på ett övergångsställe – oavsett riktning.

Det är inte heller särskilt ovanligt att det finns in-/utfarter på eller i direkt anslutning till övergångsställen – och då blir ju färden mer eller mindre tvärs över:

Så många som har åsikter och många som är övertygade om att de kan sin sak och har rätt. Som de inte heller tvekar att pådyvla mig. Och ger jag svar på tal så stämplas jag som kränkt eller får vet att det borde vara förbjudet. Aldrig en ursäkt eller självrannsakan.

Tur att Transportstyrelsen hjälper till att reda ut detta med att cykla på övergångsställen.

Relaterade inlägg:

 

Share.

1 kommentar

  1. Du får cykla på övergångsställe, men gör Du det ska Du väja för bil som kommer på vägen. Däremot har man företräde om man kliver av cykeln.

Leave A Reply