Nu är att hela förbundskaptenlösningen för MTB XC är på plats! David Eriksson, 28 år, kommer axla jobbet som sportsligt ansvarig förbundskapten. Sedan tidigare stod det klart att Johan Nielsen har huvudansvaret för den administrativa biten.

David Eriksson kommer ursprungligen från Göteborg – men bor för närvarande i Falun. Hela livet har handlat om cykel. Det har blivit sex år i cykelbutik vid sidan av en elitsatsning där han har haft mest framgång i cykelcross men även kört landsväg och MTB.

David Eriksson på CX SM i Varberg 2020

Inom CX har det bland annat blivit tre SM-guld i seniorelit, flera internationella medaljer och så deltagande i både EM och VM. Senast i Tjeckien var David med och assisterade förbundskaptenen Peter Vingstedt och det trivdes han med. David har varit ledare för teknikpass och träningar i Göteborg och instruktör på velodromen i Falun.

Det var bara ett och ett halvt år sedan Erikssons senast riktigt vassa period som cyklist då han inledde CX-säsongen jättebra. Men 28 år gammal känner han ändå att tävlandet i framtiden får vara mera på hobbynivå och att det är ledardelen av cykelsporten som han vill satsa på.

”Ja, jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att vara på stora cykelarenor och motivationen att tävla finns väl egentligen fortfarande kvar, men inte att göra grundarbetet som behövs. Det har börjat gå på rutin. Det är grundarbetet som behövs inför en hel bra säsong som jag inte ser fram emot längre”, säger David Eriksson

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson är nöjd med rekryteringen, som går i linje med ambitionen att kunna använda sig av elitcyklisters erfarenheter.

”Jag gillar det faktum att David Eriksson kommer direkt från en egen elitkarriär och lättare kan förstå cyklisternas situation”, säger Leif Karlsson.

Chansen att spela ut ett sådant kort som sportsligt ansvarig XC-förbundskapten ökade med att först rekrytera Johan Nielsen, 52, i ett helt nytt tänk kring rollen som förbundskapten i mountainbike. Nielsen kommer att fokusera på det administrativa och ekonomiska. David Eriksson tar hand om den sportsliga delen, inte minst på fältet.

”Det första jag ska göra är att prata ihop mig med Johan. Just nu känns det mesta nytt – men roligt. Jag är riktigt taggad att vara på tävlingar och hjälpa till och engagera mig. De år och erfarenheter som jag har fått genom att tävla är förkunskaper som jag tänkte skulle kunna funka bra i en sådan här roll”, säger David Eriksson.

Text: Tomas Larsson/SCF
Bilder: Daniel Breece från CX SM i Varberg 2020

Share.
Leave A Reply