Det är nu klart att historiens andra gravel-SM kommer att avgöras i samband med Dalsland Gravel Race lördag 21 september 2024.

Det känns jätteskönt att ha en SM-arrangör 2024 på plats. Det här är en av de arrangörer som har arrangerat gravellopp under längst tid i Sverige. Både banprofilen och de fina omgivningarna har funnits med i beslutet att tilldela Camp Dalsland SM”, säger Fredrik Kessiakoff som är sammankallande i tf grengrupp gravel på Svenska Cykelförbundet.

 SM-arrangören blir med andra ord Camp Dalsland. Start- och målplatsen kommer att vara belägen inne i Bengtsfors. Tävlingsledaren Bo Petterson utlovar en ”häpnadsväckande vacker bana som ringlar sig fram mellan de dalsländska sjöarna” samt förfest dagen innan.

Sofia Maxe och Johan Hasselmark på Dalsland Gravel Race 2022

”Vi är fantastiskt stolta över att få arrangera SM i gravel. Dels för att ett SM alltid är ett SM men framför allt för att få bjuda på vår Dalsländska natur till alla duktiga cyklister. Vi kommer att bjuda på en häpnadsväckande vacker bana som ringlar sig fram mellan de dalsländska sjöarna. Mycket grusväg, några teknikpartier och underbara backar. Om den backen du är i tar slut, håll ut, det kommer snart en ny. Vi hoppas det både blir utslagsgivande och rättvisa förutsättningar”, säger Bo Pettersson som är tävlingsledare på Dalsland Gravel Race

Arrangören vill ge SM-cyklisterna en helhetsupplevelse och lägger även kraft på aktiviteter vid sidan om grusvägarna.

”Vi kommer att bjuda in till förfest dagen innan och naturligtvis ett skönt cykelhäng på kvällen efter tävlingen. En helhelg för oss som gillar att cykla helt enkelt. Vi rustar Bengtsfors för både tävling och fest den 21 september”, säger Bo Pettersson.

Dalsland Gravel Race i oktober 2022

Läs mer om Dalsland Gravel Race här

Juniorklass och SWE-cup?

”Klasserna kommer i stort sett vara som 2023, möjligen med en anpassning beroende på om UCI gör en förändring. Dessutom förs det en diskussion om att köra en juniorklass på SM men det får vi återkomma till”, säger Fredrik Kessiakoff.

Dessutom finns det långt gångna planer på tre SWE Cup-deltävlingar gravel under nästa år där i så fall SM blir en av dem. Datum och orter är på gång!

Share.
Leave A Reply