På delar av cykelvägnätet i söderort här i Stockholm är det fullt av sprayade markeringar på cykelvägarna, det är hundratals markeringar. Markeringar som finns vid brunnar, beläggningsskador, kanter osv. Här är några exempel:

Det är nu inte stadens Cykeljour som varit ute och markerat faror och brister som är nödvändiga att åtgärda på cykelvägarna utan det är arrangören av Stockholm Rollerski, ett rullskidslopp, som varit ute och sprayat på cykelvägarna.


Bansträckning för Stockholm rollerski

Markeringarna är till för att uppmärksamma och varna rullskidåkarna för faror som innebär att de kan gå omkull. Det är i stort sett samma slags faror som gör att hundratals cyklister varje år cyklar omkull och skadar sig visar studier från bland annat VTI. Eller som Ulrika By skriver i DN: Många skadas på dåliga cykelbanor

Inspirerade av detta kanske vi som cyklar ska ta saken i egna händer, beväpna oss med lite sprayfärg och markera upp dessa faror som ständigt återfinns på landets cykelvägar.


Sprayfärg, särskilt framtagen för att användas på asfalt. Passar utmärkt i flaskstället, cykelkorgen eller i fickorna på cykeltröjan. Finns i flera fluorescerande färger.

På så sätt hjälper vi ju varandra. Vi uppmärksammar och varnar för faror. Om sedan väghållaren skulle vara intresserad att åtgärda alla dessa faror är inventeringen av cykelvägnätets många brister redan genomförd – utan kostnad!

Det blir lite som domarna i fotbolls VM, överallt kommer vi se cyklister framåtböjda och sprayande kors och tvärs på cykelvägarna.

Snart på en cykelväg nära dig! Foto: Viasatsport

Är man riktigt ambitiös tar man fram schabloner för att tydliggöra vad felet är. Det får så att säga inte råda nåt tvivel om vad problemet är:


Sådana finns det ju gott om på landets cykelvägar…

Eftersom idén är så bra och gör så mycket nytta kanske vi får se Cykelborgarrådet Per Ankersjö här i Stockholm dela ut sprayfärg i ”Tack för att du cyklar – påsarna” nästa gång! Sen får konceptet fotfäste och snart kommer det spridas över hela landet – Spraya bort farorna!


Cykelborgarrådet Per Ankersjö delar ut ”Tack för att du cyklar-påsar”, kanske nästa gång med sprayfärg!

Sen får vi hoppas att detta initiativ inte strider mot kommuners klotterpolicy…

Toppbild: Mattias Bengtsson Byström

Relaterade inlägg:

Share.

13 kommentarer

 1. Jonas Bergström on

  Haha, vilken toppenidé och vilken färgpalett det kommer att bli! Rena rama prideparaden på landets cykelvägar, go for it!

 2. Krister Isaksson on

  David, för att man valde att INTE lägga om dagvattenledningarna vilket gör att brunnarna ligger i cykelbanan. Sedan är också utförandet/hantverket rent sagt uselt på delar av sträckan. Dessa förhållanden skulle vi inte se på Nynäsvägen där biltrafiken färdas…

 3. Bra tips! En sprayburk kanske kan komplettera mitt kit med sekatör och grensåg. På temat ”gör det själv” nämnde jag för TK Stockholm att jag ibland klipper grenar och buskar som sticker ut över cykelbana, och fick till svar ungefär: ”det gör du rätt i” . Jag tänker att om spraymärkning och andra ”gör det själv”-insatser görs på ett välmotiverat, genomtänkt och bra sätt, är det av godo. Men självklart borde inte medborgar-initiativ behövas i större utsträckning. Det borde skötas av ordinarie trafikkontor för att locka fler att cykla. Och viktigt att fortsätta använda felanmälan-appar och ringa stadsdelsförvaltningar och föra dialog.

 4. Fredrik Jönsson on

  Jahapp. Jag trodde ju naivt att det var staden som varit ute och tittat och att man kanske eventuellt tänkte åtgärda något av det under min livstid. Framförallt cykelbanorna längs Nynäsvägen som närmast är en parodi. Men inte.

 5. Krister Isaksson on

  Fredrik, det var min första tanke också, sen blev jag misstänksam när jag såg omfattningen. Aldrig tänkte jag då och tyvärr fick jag ju rätt…

Leave A Reply