Har haft lite problem med droppande kranar och ett vattenutkast som inte varit så samarbetsvilligt. Så jag behövde lite experthjälp – jag kontaktade Cyklande Rörmokaren! Vi bestämde dag och tid för jobbet och exakt på klockslaget kom Hugo och Kristoffer cyklande.

Cyklande Rörmokarna Hugo och Kristoffer

Tid – det är nämligen en av de stora fördelarna med att vara cyklande rörmokare enligt Hugo och Kristoffer – de vet exakt hur lång tid deras förflyttningar tar. De blir heller aldrig påverkade av köer eller andra stopp i trafiken – att cykla är ett mycket tillförlitligt färdsätt, kanske det mest tillförlitliga sättet i en storstad. Och de behöver aldrig leta efter eller betala för en parkeringsplats – ett letande som kan ta lång tid.. De får heller aldrig några parkeringsböter. Istället kan de ofta komma ända fram till kundens bostad eller arbetsplatsen. Inte behöver de heller betala några trängselavgifter.

Cyklande Rörmokaren startade sin verksamhet 2017 och idag är de 18 personer i företaget. Alla rörmokare cyklar och företaget har en cykelpool med 18 elcyklar och ett flertal cyklar utan elassistans. Det är blandning av tvåhjuliga lastcyklar och mer vanliga cyklar med specialanpassade pakethållare fram och bak. En normal utrustning med diverse verktygslådor som de har med sig på jobben väger cirka 25 kilo. Man väljer cykel mycket utifrån uppdragens innehåll. Vid transport av till exempel en toalett används en särskild cykelkärra. Vintertid är cyklarna utrustade med dubbdäck – en förutsättning för att säkert ta sig fram med tung utrusning vid snö och halka.

Specialanpassade pakethållare

De riktigt stora utmaningarna är att transportera duschväggar och gipsskivor. För detta har man byggt en speciell lastvagga för att säkert kunna frakta dem på cykel. Vid riktigt stora och tunga föremål – som exempelvis bergvärmepumpar – gör de som rörmokare med bil: de beställer leverans av varorna till arbetsplatsen.

Företaget har sina lokaler i Gamla Stan i Stockholm och tar uppdrag främst i innerstaden och närförorter. Som grundregel är 45 minuters cykelresa från Gamla Stan maxresan för ett uppdrag, men de tar självklart uppdrag då och då som innebär lite längre restid. Hem till mig tog cykelresan cirka 40 minuter.

Här finns all nödvändig grundutrustning för en rörmokare. Vikt cirka 25 kilo. 

En sak som jag inte tänkt på alls var när Kristoffer berättade att han inte har körkort, och när jag frågade Hugo så visar det sig att cirka hälften i företaget har inte körkort. Att vara rörmokare utan körkort innebär vanligtvis att det är mycket besvärligt att få ett jobb – det är nästan uteslutande ett anställningskrav. Så inte hos Cyklande Rörmokaren.

Jag gillar verkligen när man tänker utanför boxen, när man bryter mot invanda mönster. Här ett gäng rörmokare som visar att det går utmärkt att vara hantverkare – utan bil. Ja flera av dem har inte ens körkort. Och det är ingen uppoffring, ingen välgörenhet eller ett gäng ”miljömuppar” – det är en affärsmässig konkurrensfördel mot de som utför arbetet med hjälp av bil. De är effektiva och tillförlitliga i sina transporter och de bidrar till ett hållbart transportsystem. Sen misstänker jag att i och med att de cyklar att de har tämligen bra hälsovärden.

Äntligen ska det bli ordning på det strulande vattenutkastet!

Så nu har jag inga droppande kranar längre. Och ett vattenutkast som fungerar som jag vill och inte som det vill. Tack för det Cyklande Rörmokaren!

Relaterade inlägg:

Jag hänger även på Twitter och Instagram

Share.
Leave A Reply