Så länge jag kan minnas har jag alltid gillat att cykla. Som liten kille fixade jag och kompisarna till dåtidens mtb- och bmxbanor på ödetomter och i skogspartier – detta var innan mtb och bmx var uppfunna. Cyklade som en galning på en cykel med limpa, en DBS – eller som vi kallade den: DödenBakomStyret! Självklart utan några som helst skydd på kroppen. Det var ju sol och sommar, så det var ofta bara kortbrallor på. Och några skydd var inte uppfunna på den tiden. Vi hade så kul, cyklade hela dagarna och kroppen var full med skrapsår. Cykelglädjen har sedan följt mig genom livet.

Men på senare år har jag märkt – cykelglädjen har klingat av. Det är inte så roligt längre. Något har hänt. Jag cykelpendlade från förort in till stan – fram och tillbaka, på mer eller mindre samma dåliga gång- och cykelvägar. Läget på landsvägarna runt Stockholm har blivit värre och värre för oss som cyklar där – det är en milsvid skillnad mot när jag cyklade 2 500 mil om året på 80 och 90-talet. Så cyklandet var inte så roligt längre…

Sen bytte jag jobb för ett tag sedan. Fick nya vägar att cykla till jobbet. Helt andra typer av vägar än tidigare. Jag cyklar inte längre till stan – jag cyklar från stan. På småvägar, på grusvägar och ibland på cykelvägar – och inte en endaste elsparkcykel som hindrar mig! Och nu började något hända. Det blev som en nytändning. Att slippa stöket och böket med att cykla i stan. Att i stället få börja dagen på detta sätt:

I denna veva började jag också utforska gruscykling – jag hade ju fått sådana sträckor på väg till jobbet och som väckt min nyfikenhet. Så min cykelcross fick genomgå en lite förvandling för att bättre passa gruscykling. Och när jag cyklade omkring på grusvägarna så dök det då och då upp skogssjöar. Och jag som gillar att fiska!

Dags för lite fiske, efter att ha cyklat till sjön!

Så nästa grej blev att försöka hitta bra sätt att kombinera dessa två passioner – cykling och fiske. Och det har jag nu gjort. Och upptäcker hela tiden nya grusvägar, stigar och fiskeplatser. Det är underbart att cykla fram i vacker natur, med ett rikt djurliv och ofta långa sträckor som är helt bilfria.

Cykelglädjen är tillbaka – med råge!

 

Relaterade inlägg:

Jag hänger även på Twitter och Instagram

Share.
Leave A Reply