SOK gav på torsdagen klartecken för sex nya namn att tävla i OS i Paris. En av dem cyklisten Caroline Andersson.

Caroline Andersson har lämpligt nog en far med olympiska meriter. Den 22-åriga Caroline är dotter till cykellegendaren Michael ”Roddarn” Andersson, som deltog i tre olympiska spel och vann VM-silver i tempo.

”Caroline har framtiden för sig. Nu i Paris kommer hon att tävla i landsvägsloppet, men planen på längre sikt är att Caroline ska få värdefulla erfarenheter inför framtida olympiska spel”, säger truppchefen Peter Reinebo.

”Ja, pappa blev ”rätt” glad när jag ringde och berättade om uttagningen. Min moster har ju också kört OS. Det är väldigt speciellt för mig.” Säger Caroline som just nu nere på träningsläger i i italienska Livigno inför nästa tävlingsperiod med proffsteamet Liv AlUla Jayco.

Hon har senaste månaden haft lite på känn att det kanske inte var så långt ifrån en OS-biljett, men när väl beskedet kom så blev det ändå mycket känslor.

”Ja, jag började drömma. Det fanns trots allt en liten chans. Jag är nöjd med säsongen, med Spanien runt och även nåra endagarsklassiker. Men när förbundskapten Lucas Persson ringde hade jag ändå svårt att ta in det. Jag var helt i chock. Det gick inte att gå och sova, så jag var uppe halva natten. När jag väl gick och lade mig låg jag och väntade och hoppades att inte att vakna och inse att det var en dröm”, berättar Caroline Andersson.

”Fortfarande ett dygn efteråt tänker jag att det kan inte vara sant. Jag är bara så jätteglad att få den här chansen. Det är barndomsdröm som går i uppfyllelse. Jättestort! Jag är tacksam att få det här förtroendet av både SOK och Svenska Cykelförbundet!”

Caroline Andersson satte verkligen färg på VM-linjeloppet i Australien 2022 genom en tidig och fin utbrytning.

”Det var en häftig upplevelse. Den gången hade jag inte möjlighet att köra på ett resultat, men jag fick visa upp den svenska tröjan i ett VM. Nu är jag väldigt mycket starkare och i OS har det ofta visat sig att offensiv körning är mest effektivt”, säger Caroline Andersson.

När du är cyklist i ett proffsteam är det väl svårt att toppa inför OS?

”Jag kommer inte förändra den närmaste perioden som kommer. Nu är jag ju på höghöjdsläger och det är bra. Men ett par veckor inför OS kommer jag att lägga upp en plan. Runt SM ungefär och framåt. Jag har inte kommit så långt i min detaljplanering men jag kommer från Schweiz runt direkt till linjeloppet på SM. Det blir inget midsommarfirande i år heller, ha ha. Men målet är att komma till Paris i toppform.”

Har du hunnit kolla på banprofilen i Paris?

”Ja, faktiskt litegrann, nu när det är säkert att få köra blir det mera. Jag kommer få mycket hjälp med material av teamet. Veckan innan blir det till att reka banan. Det jag har sett är att den nog kan passa mig ganska bra. Om man kollar de tävlingar som det har gått bra i skulle jag ha velat ha det ännu mer kuperat, men jag har kört bra på flera långa hårda lopp och nu är det 157 kilometer.”

Övriga fem som fick klartecken av SOK presenterades på plats på Stockholms stadion under torsdagen var judokan Tara Babulfath, friidrottaren Fanny Roos, triathleten Tilda Månsson samt kanotisterna Martin Nathell och Melina Andersson.

Share.
Leave A Reply