År efter år behåller Mallorca sin plats som cykelmeckat numero uno. Om det är en sträcka på ön som ligger många lite extra nära om cykelhjärtat så är det vägen från Port de Pollença ut till fyren på Cap de Formentor – en av världens kanske mest avbildade vägsträckor.

Vägen ut till fyren på Cap Formentor slingrar sig längs den norra delen av Tramuntanabergen, förbi magiskt vackra medelhavsstränder och dramatiska klippbranter. Frågar du oss är det här utan tvekan en av de finaste vägsträckorna man kan cykla på i Europa. Under ett av våra många besök på Mallorca passade vi på att rulla ut i skymningen och bekanta oss med vägen under dygnets mörkare timmar.

Vägen till Cap de Formentor har länge även varit extremt populär att köra bil på, något som i perioder numera är förbjudet. Så inte nog med att den bjuder på sanslöst vacker och fin cykling, prickar man rätt dag och period är den dessutom helt bilfri.

Fyren ligger på det som kallas Vindarnas mötesplats. Vindarna bär namn efter ”de fyra bröderna” Tramuntana, Ponent, Migjorn och Llevant, samt deras ”kusiner” Gregal, Mestral, Llebetx och Xaloc. Läs mer om själva fyren här

Vägen till Cap de Formentor är designad av Antonio Parietti, samma ingenjör som står bakom vägen ner till Sa Calobra. Därför är det inte så konstigt att vägarna har en del gemensamt.

Släta fina vägar med helt perfekt asfalt, det är Mallorca i ett nötskal det.
För en extra speciell upplevelse närmast garanterat fri från annan trafik – cykla i skymningen, men glöm inte lamporna.

Alla bilder: Howard Bell/Cannondale

Share.
Leave A Reply