Kärt barn har många namn, eller vad är en mountainbike, egentligen? ”En riktigt bra mountainbike är mer än summan av delarna, det är en partner som inspirerar dig till nya äventyr, som utmanar dig, som är tålig och lekfull” Så tänker i alla fall Canyon om sin nya Neuron.   

För 20 år sedan släppte Canyon sin heldämpade Nerve, som idag heter Neuron. Slaglängden ligger nu på 140 mm fram/130 mm bak och såklart är det 29” hjul som gäller (förutom i storlekarna S och XS där är det 27.5”) Men är det en endurohoj? En downcountry? Eller helt enkelt bara en cykel för det mesta som rör sig i och nära skogen, en biljett till äventyr och upplevelser?    

Oavsett vad man ger den för rubrik har Neuron länge varit en av Canyon mest populära mountainbikes som nu får ny skepnad och blir lättare, snabbare, mer tålig och mer mångsidig.

 ”99% av alla äventyrliga mountainbikecyklister vill ha en cykel som funkar för allt. Det var precis det som var planen med nya Neuron, en lätt och bekväm stigcykel som ändå klarar av stökigare saker. I nya Neuron har vi helt enkelt skapat den kanske mest äventyrliga stigcykel vi någonsin släppt här på Canyon”, säger Kerstin Kaufmann på Canyon.  

På äventyrlig mark med nya Neuron

Vad är då nytt?  

Längre, Neurons reach har vuxit från 433 till 455 mm (storlek Medium) det ger dig som cyklist en mer centrerad position.

Bättre utför, genom att korta sadelröret med 20 mm får man mer utrymme att leka runt med hojen under sig. I samma veva har man gjort gaffelvinkeln flackare, den hamnar nu på 66° vilket ger en cykel som bättre hanterar hinder och även gör den mer stabil vid högre farter.   

Brantare, förutom att det är kortare är sadelröret nu även brantare (76°) vilket leder till en mer klättervänlig position. Det har även rätats (på aluversionen har den fortfarande en knix) ut så nu kan du köra sadelstolpen i botten om du vill det.

Lättare, Neurons kolfiberram (CF) är nu 200 gram lättare.

Enklare och tåligare, kablar är fortfarande integrerade men det är betydligt lättare att dra dem än innan, man har även lagt till skydd för damm och lera och skapat bättre tätningar kring lager och andra känsliga punkter.  

Här ska ingen lera leta sig in inte.
Snyggt integrerat kedjeskydd
Integrerat men ändå mekbart
Tätade lager i en robust konstruktion, så du ska kunna fokusera på äventyret, inte strulet.
Neuron är kanske inte hojen du tar med dig till varken Rampage eller om du vill vinna cykelvasan, men för nästan allt annat där du vill ha en mångsidig stigcykel…

Neuron CF 9 SL kostar ca 55 0000 och är byggd runt den nya lätta ramen och har en FOX 34 Float Factory gaffel, SRAM GX AXS drivlina och lätta kolfiberhjul från DT Swiss (XMC 1501)

Lägre ner på prisskalan hittar vi aluversionen Neuron 7 som finns både som unisexversion och i en speciell damversion. En hoj som är specad med Shimano SLX 1×12 shifting, FOX 34 Float Performance gaffel och pålitliga DT Swiss XM 1700 aluminium hjul har en prislapp på ca 29 000 kronor.

Man släpper även nya Neuron Young hero, en cykel för de yngre som bland annat har bromsreglage som passar barnhänder och 27.5” hjul. Billigaste versionen kostar runt 16 000 kronor

Läs mer hos Canyon

Share.
Leave A Reply