Detta är inget politiskt ställningstagande eller markering. Det handlar helt enkelt om att jag tycker det är enklare och att jag är bättre på att svänga vänster än svänga höger när jag cyklar. Och det handlar inte bara om när jag cyklar, det är samma sak när jag åker skidor, skridskor, skateboard eller andra balansredskap – vänstersväng är ofta lättare och bättre än högersväng. Jag kan cykla fortare eller långsammare, och detta med bättre kontroll.

Tilta lastcykeln åt vänster – lättare än åt höger!
Himla tur att det är vänstervarv i velodromen, annars skulle jag nog inte komma runt!
Vänster lättare än höger

Varför är det så? Och upplever andra liknande – att det är enklare och man är bättre på att sväng åt det ena eller andra hållet?

Share.

8 kommentarer

 1. Jag har inte tänkt på detta, men när jag sitter i kontorsstolen och föreställer mig en brant sväng så känns högersvängen onaturlig i kroppen. Inte vänstersvängen. Den enda hypotes jag har är att det har något att göra med att jag är högerhänt och därmed har lite bättre kontroll och styrka i höger arm. Är högerarmen mer belastad vid vänstersväng och vice versa? Upplever vänsterhänta högersvängar som mer naturliga?

  • Anders Olofsson on

   Menar du motstyrning, håller jag med. Man trycker till med den hand dit men ska svänga. Då vinklas framhjulet en aning och cykeln faller direkt åt önskat håll.
   Motsatsen är en s k banansväng, där man bara försöker svänga genom att flytta kroppsvikten.

 2. Kan det ha att göra med att man vid vänstersväng i de allra flesta fall har mer yta att röra sig på? Min tankegång är att jag vid en (skarp) vänstersväng kan parera åt samma håll om något oförutsett dyker upp i vägkanten, i en högersväng måste jag däremot ”skifta håll”. Det extra utrymmet gör också att jag kan gena mer i kurvorna och därför känns det lättare att ta dem i högre fart, varför jag blivit mer bekväm med vänstersvängen som helhet.

  Intressant observation, hade varit spännande att höra om cyklister i Storbritannien uppfattar det på motsatt vis.

  • Jag klivetar på cykeln från höger sida, för mig är höger sväng mycket bättre, jag känner ingen som kliver på cykeln som jag gör. Känns faktiskt bättre i trafiken att ha cykeln mellan mig och trafiken. Är högerhänt

 3. Precis samma när jag flyger flygplan, går alltid lättare att svänga vänster än höger oavsett vilken sida jag sitter på eller om flygplanet är ensitsigt eller man sitter i tandem.

Leave A Reply