1. MURO DI SORMANO (Lombardiet, Italien)
Denna stigning är bara 280 höjdmeter men har hela 17 (sjutton) procent i snittlutning. I snitt alltså. 25 procent lutar det som värst. Samtidigt passar du på att hälsa på cyklisternas skyddshelgon i Ghisallo, som du finner bara några kilometer från muren. KOM på Strava har just nu Mathias Nothegger som med ett snittwatt på 412 klarat backen på 8 minuter.

2. SIERRA NEVADA, PICO DE VELETA (Andalusien, Spanien)
Denna klättring brukar räknas som den högsta asfalterade vägen i Europa. Från Granada till toppen har du 47,9 kilometer och 2 726 höjdmeter (3 398 meter över havet). 5,7 procent i snittlutning.

3. ALPE D’HUEZ (Isére, Franrike)
Det är här det händer i Tour de France. Kanske kan ingen bergsetapp mäta sig med denna när det gäller folkfesten och trängseln. 1 100 höjdmeter gör visserligen inte denna etapp till någon av de värre, men vill du trampa klassisk Tour-mark är det här du ska göra det. 21 serpentiner, 13,8 kilometer, snittlutning: 8 procent, maxlutning: 14 procent.

4. MONT VENTOUX (Provence, Frankrike)
Berget är inte ens 2 000 meter över havet men har tillräckligt med hjälteglorior för att fylla romaner. Jätten i Provence dras med skrönor större än livet självt och att Tom Simpson cyklade ihjäl sig just här på Touren den 13 juli 1967 gör inte mytbildningen direkt mildare.

5. PASSO DI STELVIO (Sydtyrolen, Italien) 
Giganten. 1 800 höjdmeter (från Prad-sidan, Südtirol) skämtar man inte bort och att passet ligger på 2 758 meter över havet gör att luften är så där skönt tunn så man får kippa efter andan.

6. HALEAKALA, MAUI (Hawaii, USA)
Världens längsta, i höjdmeter räknat, ihållande uppförsbacke på asfalt. 10 000 fot, 3 048 meter upp i himlen ända från havsnivå. 57 kilometer med 5,3 procents lutning, njutning och smärta. Stravarekorden från Paia till toppen av vulkanen ligger på 2:24 (Drake Deuel) och 3:02 (Mina Ricci).

7. DUNDRET I GÄLLIVARE
Nu kanske du rynkar på näsan åt i sammanhanget blygsamma 370 höjdmeter. Men dessa höjdmeter, utspridda på blott 5.3 kilometer väg, räcker till för att sätta de flesta svenskars blodkroppar i svall. Med 16 minuter och 40 sekunder är Daniel Dyrander än så länge snabbast upp för backen. Ynka minuten långsammare är bästa dam: Emma Belforth

Share.
Leave A Reply