• 42 procent av alla cyklister upplever någon gång att de får problem med knäna. De främsta orsakerna är överansträngning, främst genom långvaring nötning eller felaktiga inställningar på cykeln.
  • 60/40 är den idealiska kraftfördelningen mellan musklerna i framsida och baksida lår. Om musklerna på framsida lår blir för stora vilket är vanligt bland cyklister kan de påverka knäets rörelsemönster.
  • Om du upplever smärta som du inte riktigt kan sätta fingret på är det troligt bursit alltså slemsäcksinflammation. De vätskefyllda slemsäckarna under knäskålen har som uppgift att hjälpa ditt knä att röra sig smidigt, och kan bli smärtsamt irriterade vid överansträngning eller exempelvis en krasch. Vila är rätt medicin.
  • Om ditt knä det knakar när du går upp för trappor, att det låter som när man trampar på ett gäng glasskärvor men du har samtidigt inte ont när du trampar kan det vara något som heter chondromalacia patella, eller också kallat femuropatellärt smärtsyndrom, vilket på svenska betyder att man har problem i brosket mellan femur, lårben och patella, knäskålen. Det kan uppkomma av olika orsaker, till exempel trauma, alltså slag mot knäskålen eller överbelastning. Detta försvagar brosket mellan lårben och knäskål vilket skapar en skrovlig yta, vilket i sin tur ger upphov till knastrandet, så kallade krepitationer. Om diagnosen är korrekt är behandlingen styrketräning av främre lårmuskeln. En bra övning är tunga knäböj. Det är en stabil och mjuk övning vilket brosk gillar. Det är även viktigt att stretcha lårmusklerna efter träning dels för ökad återhämtning, men också för att en mer avslappnad muskel minskar trycket i knäleden vilket är bra för brosket. Är du rörlig kan det ibland vara svårt att få stretch i musklerna och då funkar foamroller eller hård massage bättre.
  • Håll värmen! Ledvätskan som hjälper till att smörja knäna är mindre effektiv när det är kallt ute. Att du inte känner att du fryser om knäna beror på att de har få nervändar så på med knävärmarna!
  • Räta på ryggen och se dig ibland omkring. Variera tempo och belastning och se i första hand till att njuta av cyklingen. Cyklisterna som bara hamrar på statiskt är de som till slut hamnar på någons klinik.
  • Något förenklat men ändå relativt generellt är ett knep vid knäproblem att cykla med högre kadens. Det är avsevärd skillnad i belastningen på knäna att ligga på 60 eller 90 i kadens (alltså tramptag per minut) Är man ovan kan det kännas som ett stort steg, men man behöver ju inte ta allt i ett steg, utan stegra i takt med att man lär sig cykla med högre kadens.  
Share.
Leave A Reply