1991 vände ingenjören Richard Bryne på steken och satte låsmekanismen i klossen, istället för i pedalen. 30 år senare lever pedalerna vidare, men nu under Wahoos flagg och ett av tillskotten är Powrlink, en speedplaypedal med effektmätning. Men vad har pedalen egentligen för fördelar?
Designen är inget annat än ikoniskt och är kanske den mest visuellt avskalade produkten i cykelvärlden – pedalerna ser ju ut som ett par godisklubbor. I över 30 år var Speedplay ett rent familjeföretag med produktionen i San Diego USA. Men för fem år sedan köptes de upp av Wahoo som fört arvet vidare och lagt till en efterlängtad effektpedal i samlingen.
Idag har man sex olika versioner av pedalen i portfolion. Fyra utan effektmätning där skillnaden ligger i om axeln är gjort av chrome-mo, titan eller stål + en enkelsidig aeroversion. Samt två med inbyggd effektmätare, den ena enkelsidig, den andra dubbelsidig. Vi har under året primärt testat den dubbelsidiga.
På andra pedaler (både för MTB och för Landsväg) har man en kloss av plast eller metall i skon och en mekanisk lösning i pedalen som låser fast klossen (och skon) i pedalen. Speedplaypedaler är tvärtom, pedalen är helt avskalad och mekaniken sitter i klossen i skon. Det gör att det tar lite mer tid att får till klossen placering i skon. På andra pedaler måste man byta kloss för att få till olika graders ”float” i systemet. Hos Speedplay är denna istället ställbar mellan 0-15 grader. Vill man laborera med hur hård fjädern i klossarna är så kan man välja mellan två olika klossar, standard och ”easy”. Det går även att mikrojustera vinkeln där klossarna löser ut, 0 – 7.5 grader. En av de stora fördelarna med Speeplaypedaler är just detta – justeringsmöjligheterna.
Har man kört ”vanliga” pedaler halva sitt liv tar det dock ett tag att vänja sig vid Speedplay, främst är det svårare att pricka rätt med foten, men som allt är det mest en vanesak. Klossarna är även mer känsliga för smuts och grus än hos andra pedaler för landsväg. Till skillnad från många andra effektpedaler kan man fästa Powrlink med en 8mm insektsnyckel istället för en 15mm pedalnyckel, så det hamnar på plussidan.
Effektsidan då?
Powrlink Zero har inbyggda batterier och laddas med en specialkontakt, att inte behöva fippla med massor med småbatterier som har begränsad livslängd är ett stort plus i dessa pedaler. Batteritiden ligger på strax över 70 timmar på en laddning. Powrlink är även de enda pedalerna för landsväg som har dubbelsidig infästning och dubbelsidig mätning. (finns även med enkelsidig mätning och är då 2000 kr billigare) Noggrannheten ligger som för de flesta andra effektsystem även här inom +/- 1% Förutom effekt så mäter pedalerna kadens, balans mellan höger och vänster och man får ut siffror relaterade till TSS och andra relevanta träningsmått. Wahoo har däremot valt att inte ge data om pedaleffektivitet och hur man sprider effekten runt över varvet. Siffror som annars kan vara kul att titta på men som enligt vissa och Wahoo ger tveksam nytta i verkligheten.
Vikten ligger på ca 275 gram paret och klossarna väger runt 160 gram. Pedalerna är något tjockare än standardpedalerna och lhar en stackhöjd på på 13 mm (1.5 mm mer än vanliga Speedplay) Även Q -faktorn är 2mm bredare än pedalerna utan effektmätning (55 mm istället för 53 mm) Tidigare gjorde Wahoo/Speedplay faktiskt även längre axlar för dem som ville ha bredare Q-faktor men om vi fattat det rätt så görs dessa inte längre.
Plus och minus med Powrlink Speedplay Zero DS
+ Ironisk avskalad design.
+ Dubbelsidig mätning och insättning.
+ Stora justeringsmöjligheter.
+ Laddbara med lång battertid.
– Klossarna och infästningen är lite klurig och tar tid att vänja sig vid.
– Den lilla anläggningsytan gör att man lätt får känslan av att man cyklar på ett ägg.
Prislappen för Powrlink Zero Dual Sided ligger just nu på 9500 om man handlar direkt från Wahoo.