På din vanliga runda kanske du bara har en eller två kurvor som är lite knepiga och som kräver god teknik, men om du har begett dig till backigare terräng och mer bergsbeströdda länder kommer du hitta hårnålskurvor som kräver betydligt mer av dig som cyklist. I alla fall om du har lite fart och vill komma hem hel och utan att ha kroppen täckt av asfaltsexem och kurvtatueringar. Med dessa tips och trix kan du göra utförslöporna betydligt mer njutbara och mycket säkrare.
Kom ihåg att detta är generella tips som inte kommer stämma för alla kurvor. Är kurvan exempelvis doserad kan du följa linjerna på ett annat sätt. För att träna på själva rörelserna behövs förresten inte tvära branta kurvor, utan du kan öva på platt mark med mycket svängrum, exempelvis en stor parkeringsplats. Möjligheten till bra kurvtagning påverkas såklart även av underlaget, om det är torrt eller blött/grusigt och kanske halt. Då får man ta det försiktigare.
Allt börjar med ingången
Din entré i kurvan kommer påverka var du hamnar i den sen och hur du kommer kunna rulla ut ur den, och tricket är att få så mycket utrymme som möjligt inne i kurvan. Så ska du ta en högersväng ska du lägga dig så långt till vänster som möjligt. Det här öppnar upp kurvan och ger dig fler möjligheter.
Bromsa rätt
Att bromsa inför en kurva behöver inte vara en så stor grej egentligen, sakta bara ner så det känns bekvämt. Undantaget är om det är tävling, kurvan är helt ny för dig, det är lite halt eller om du helt enkelt inte vill tappa fart. Bromsar du helt fel kan det leda till en krasch och att bromsa rätt är en av faktorerna till att få rätt linje genom kurvan. Faktorer som avgör hur mycket fart du kan ha i kurvan är hur bred vägen är, hur snäv den är och hur bra grepp det är. Så fort du hittat en bra linje in i kurvan, bromsa och anpassa din hastighet så att du har rätt fart med dig inne i kurvan. Du vill alltså inte bromsa dig igenom och ut genom kurvan, utan innan. Många krascher i kurvor är en frukt av fel bromsteknik. Egentligen handlar det om att ha rätt fart in i kurvan, då brukar det andra lösa sig. Behöver du bromsa inne i kurvan ska det vara av den lättare sorten. Tvingas du bromsa kraftigt är det bättre att först räta upp cykeln för att sen bromsa innan du vänder dig ner i kurvan igen. Gör du det rätt från början så slipper du denna manöver, men det är bättre än att bromsa kraftigt samtidigt som du vinklar ner dig i kurvan.
Luta dig!
I en hårnålskurva du inte är bekant med är det bäst om du svänger/lutar dig in i kurvan så sent som möjligt, det gör att du träffar apex sent och alltså hamnar på rätt sida av kurvan när du kör ut ur den. Om det är en högersväng betyder det att du hamnar mer på insidan till höger när du svänger ur kurvan. Svänger du för tidigt kan det hända att du antingen måste ta till en onaturligt snäv och potentiellt farlig sväng för att komma ur kurvan, alternativt åker du rakt ut över räcket.
Tyngdpunkten
En faktor som påverkar all kurvtagning mer än man kan tro är ens tyngdpunkt. Är du nere i bocken, med axlarna långt ner får du en lägre och för kurv- tagningen bättre tyngdpunkt. En låg tyngdpunkt gör att du får högre tryck över främst framdäckets kontaktpunkter. Andra sätt är att öka trycket är genom att sätta tyngden på foten som är på utsidan i kurvan, alltså vänster fot vid en högersväng och vice versa. Att vinkla in knäet på motsatt sida ger dig också en fördelaktig tyngdpunkt och kraft genom kurvan. Är asfalten eller vägbanan ojämn behöver du dock fördela vikten lite jämnare, annars kan det bli väl hackigt genom kurvan.

Ingången i kurvan
1. Ta ut svängen så mycket och brett det går.
2. Välj din bromszon.
3. Bromsa.
När du är mitt i kurvan
1. Få ner tyngdpunkten, sänk axlarna och ut med knät.
2. Luta dig in varsamt.
3. Blicken på dit du ska.
4. Tryck utsida pedal, och insida styre.
5. Bromsa lätt om det behövs.
Avslutet
1. Avsluta så brett som möjligt
2. Titta framåt och planera din nästa rörelse, är det kanske ännu en kurva?