Ingen cykel är idag komplett utan en cykeldator monterad, vårt behov att mäta, analysera och stavatisera allt vi gör har aldrig varit större. Wahoos flaggskepp på horisonten heter fortfarande Roam, en dator vi nu verkligen långtidstestat rejält.

Kikar man lite snabbt ser man rent visuellt egentligen inga större skillnader mellan V1 och V2. De är exakt lika stora (89x55x18mm) och väger nästan exakt lika mycket. Nytt är att knapparna är konvexa i stället för konkava, något som gör de lättare att komma åt, i synnerhet med handskar. Laddningen sker nu även via USB-C. Under skalet hittar man multi bands GPS, att lagringsutrymmet nu är 32gb i stället för 4gb. Skärmen har även fått 64 färger i stället för 16. Batteritiden är densamma och ligger kvar på runt 17 timmar. Roam har ingen pekskärm, bara knappar. Och det är nu alltså en av de få datorerna i segmentet som inte har pekskärm som alternativ. Så om nu Wahoo kommer ut med en V3 nästa år är det på önskelistan.

Wahoo Roam saknar möjligheten att sätta fast datorn med en liten rem runt styret, å andra sidan kan man skruva fast datorn i fästet. Men det kräver såklart Wahoos orginalfäste. En fiffig detalj med det fästet är att datorn då, enligt UCIs regler, räknas in i cykelns totalvikt, om ni nu har tänkt köra Tour de France eller så.   

Man kan konfigurera vilka fält man har synligt på skärmen, upp till elva stycken. Och här kommer Wahoos zoomfunktion in i bilden, för med knapparna på högersidan kan man zooma mellan få eller fler fält, beroende på vad som är viktigast för aktuell aktivitet.

Konvexa istället för konkava knappar.

En funktion som är unik hos Wahoo är ledlampor ovanför och bredvid skärmen.
Den vänstra kan konfigureras för att visa effekt, fart eller puls, som då visar sig både som stapel och skiftande färg beroende på intensitet. Mest nytta tycker vi denna när man har datorn kopplad till en effektmätare. Då ställer man in zoner som man vill ha dem i ELEMT appen. Den övre raden kan konfigureras för att signalera ett meddelande (från telefonen) eller användas för att markera sväng vid navigering. Funktionen kan såklart stängas av helt.

Zoner inställda i appen

Navigering
Kartor synkar automatiskt mellan app och dator, något som är både najs och lite frustrerade när det segar. Men den ligger alltid där i listan till slut. Detaljnivån i kartorna ligger på en rimlig nivå och precis som på funktionslistan kan man här enkelt zooma in och ut på kartan. När det gäller navigeringsfunktionens prestanda i sig så är det lite beroende av vad och var man kör. Ibland är den spot on, ibland kan den missa en sväng med en millisekund, men då är det lite för sent… Men det är något som gäller för nästan alla datorer från alla tillverkare idag. Om det beror på GPS-funktion eller hur företagen använder ackumulerad data, det förblir ett mysterium.

Sidoknappar

Klättersegment
En nyhet som kom med V2 (som sen även hittades på V1) är klättersegment i realtid. Så fort man kommer till en klättring som är minst 500 meter lång och har minst 3% lutning dyker den upp på skärmen. Har man en rutt inlagd kan man få upp en lista med alla kommande klättringar på just den rundan. Här får klättringens grader olika färger. Det är en ganska nyttig funktion då man kan få koll på vad man har framför sig och hur hårt man kan eller inte kan köra. Framförallt vid en tävling eller likande. Nackdelen är att man kanske just då under den perioden även samlar på sig väldigt mycket extra skärmtid, i synnerhet om man kör långa klättringar nere i exempelvis alperna.   

Tumme upp för USB-C

Battertid
Batteritiden är intedålig, men den är inte heller enastående. Det räcker ju för 99% av det mesta man gör men 17 timmar räcker ju faktiskt inte ens runt Vätternrundan för somliga. Och det är utan massa sensorer påkopplade. Den laddar dock väldigt snabbt, en halvtimmes laddning ger ca 4 timmars datortid.   

Slutsats
Wahoo Roam V2 har allt man behöver och mer, det är en stabil och tålig enhet som känns robust över tid. Under nästan ett år med datorn har den bara vid ett enda tillfälle segat rejält med att hitta sina GPS kompisar. Batterikapaciteten är efter ett år så gott som helt opåverkad. Wahoo fortsätter även att rulla ut nya funktioner löpande. För inte så längesen kom möjligheten att styra sin spotifylista direkt från datorn. En otroligt bra funktion som underlättar rejält för den som lyssnar på musik på sina pass.

Det vi önskar på en uppdaterad version (som det ryktas om till 2025) är ännu bättre batterikapacitet, gärna en större skärm med högre upplösning och gärna en något förfinad navigeringsfunktion, både sett till GPS-precision och kartvisningar som gärna får använda sig av fler och tydligare färger. Om man får drömma högt, ta ut svängarna ännu mer och klura på vad en cykeldator kan vara framöver; Vad sägs om en inbyggd låglumen-lampa, elektronisk ringklocka och kanske till och med en kamera?

Vad skulle du vilja se på en ny Roam, eller har du kört V2 ett tag? Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Share.
Leave A Reply