Ja, i Linköping!

Har fått några bilder på hur det kan se ut i Linköping och Norrköping där man använder sig av sopsaltning på vissa större cykelstråk som jag skrivit om tidigare. Bilderna nedan visar stråk som är prioriterade och bl.a. går till/från universitetet. Kontrasten där man använder sopsaltning och där man plogar traditionellt är påtaglig. Trots 50-60 cm snö så har man i stort sett barmarksförhållanden för cyklister (och gående). En invändning jag tycker är rimlig är att det är lite smalt och att det skulle vara bra om man antingen körde med bredare borste eller två gånger.

En plogad cykelbana ansluter en cykelbana som är sopsaltad. Vilken föredrar du?

I Norrköping ser det ut så här:

Kanske lite för smalt vilket ju leder till konflikter mellan gående och cyklister. Men annars är det ju en mycket bra yta för gående och cyklister att färdas på.

Så här ser det ut när borstningen precis har skett och innan saltlösningen börjat verka.

Här ser vi då en metod som uppenbarligen fungerar och detta även vid stora snömängder. I min stad ser det mer eller mindre ut som skit på många av de större cykelstråken och just vid väderomslag mellan plus- och minusgrader blir det mycket besvärligt att cykla (och gå) pga. all modd som ligger på cykelbanan och som sedan fryser till och skapar besvärliga och farliga spår och vallar. Detta mer eller mindre elimineras med sopsaltning.

Så här kan det se ut i Stockholm:

Årstabron

Liljeholmsbron. Foto: @gabgjerswold/Twitter

Johanneshovsvägen. Foto: @mattiaskrantz/Twitter

Här väljer man att inte ploga stora cykelstråk överhuvudtaget, detta är samtliga cykelstråk som av staden är utpekade som viktiga pendlingsstråk och där framkomligheten ska vara god. Stadens målsättning i sina styrdokument är att man ska bli en cykelstad i världsklass och konkurrera med de stora cykelstäderna i Holland och Danmark. Detta framstår ju mer eller mindre som ett skämt när man ger sig ut på cykelbanorna dessa dagar. Staden är ju inte ens bäst i landet, långt ifrån, utan harvar väl i korpligan. Det är uppenbarligen så att dessa styrdokument och målsättningar inte har gått fram till de som är ansvarig för vinterväghållningen (eller skiter de i dem alt inte har förmågan att klara av dem?). Inte heller verkar det som de som är ansvariga vet vilka metoder som finns och kan användas för att nå ett bra resultat. Det känns som en mycket halkig, lång och hinderfylld väg till världsklass…

Tack Per-Erik för bilder!

Share.

4 kommentarer

  1. Tack för talande bilder. Känner igen mig.
    Viljan att lämna ett bra resultat efter sig verkar saknas hos många i snösvängen, på alla nivåer. Oförutsägbarheten är också jobbig. Varje morgon när jag cyklar till dagis och skola med barnen är jag osäker på om det kommer var plogat, om nya vallar är upplagda om jag måste ledda cykeln och om jag hinner i tid. Vissa små lokalgator är perfekta medan pendlingsstråk för cyklar inte plogats på två veckor. Allt verkar så slumpmässigt.

  2. Krister Isaksson on

    Erik S, det är verkligen ett enda stort systemfel och en mycket tydlig avsaknad av både vilja och förmåga att förändra detta. Tillförlitligheten är en av de mest avgörande faktorerna i människor vardagspendlande, att inte veta om man överhuvudtaget tar sig fram, vilken väg ska jag välja och dess status, vad kommer jag möta för hinder idag, hur lång tid kommer det att ta osv. är direkt förödande när det gäller att skapa ett ökat och säkert cyklande.
    Istället för världsklass kanske vi skulle utnämna Stockholms vinterväghållning till världskass!

  3. Angående sopsaltade cykelstråk i Linköping. På den översta bilden ser man tydligt att den plogade vägen inte är plogad sedan det snöade sist så frågan vad man föredrar haltar lite. Sopsaltade stråk funkar när det snöar lite men vid kraftigare snöfall blir resultatet inte så bra. Då går de vanligtvis ut och plogar istället men saltet som ligger under gör att det blir slaskigt trots många minusgrader. Saltet gör även att det blir slabbigt och halt där de sopsaltade stråken ansluter till plogade stråk (vilket man för eller senare måste in på eftersom bara delar av cykelvägarna sopsaltas). Hur cykeln mår av allt salt behöver jag knappas förklara.
    Iakttagelsen att det är smalt är hel korrekt, sopvalsen är så smal att saltvagnen ofta går i plogvallen när det svänger vilket får till följd att snön trycks ut på den nyligen sopade cykelvägen.
    Valet mellan sopsaltat eller dåligt plogade cykelvägar är som att välja mellan pest och kolera men om bra plogade cykelvägar var ett alternativ skulle jag välja det alla dagar i veckan.
    Håller med Erik S att det saknas yrkesstolthet i snösvängen.

  4. Krister Isaksson on

    Nisse, här är exempel hur det ser ut efter ett kraftigt snöfall. Tycker det verkar som sopning fungerar även då! Detta är resultat som mycket sällan uppnås med plogning.

Leave A Reply