En modern velodrom i en multiarena med ett tillhörande hotell? Det är precis vad som kan stå klart i Jönköping 2026.

Markområdet är tilldelat. Det finns en etablerad entreprenör för att driva projektet. Ritningar för hotell och multiarena är klara och Jönköpings kommun har nu gett tummen upp, först på tjänstemannanivå och nu även i politiken.

”En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel och så här långt har vi inte kommit någon gång tidigare av de fyra försöken där jag har varit inblandad”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Multiarenan med velodrom och intilliggande hotell ska ligga i Östra Hedenstorp, som är ett nytt attraktivt industriområde. Det tar runt tio minuter att cykla dit från centrala Jönköping. Om allt flyter på som planerat tas första spadtaget redan nu i höst och kan stå klart redan 2026.

”Jag har hållit på och jobbat med denna frågeställning i sju år. För 1,5 år sedan när de började titta på det här området sa de att Svenska Cykelförbundet har förtur. Vi blev sedan kontaktade av en entreprenör som ville bygga ett hotell och en velodrom” säger Stefhan Klang.

För att det ska funka i längden behöver man göra något med innerplanen och här har man sneglat på Ballerup (Super Arena) – där allt från konserter till andra sporter inryms i verksamheten.

Bild från velodromen i Falun

”Från vårt håll ser vi mycket positivt på satsningen på Hedenstorp. Etableringen skulle stärka Jönköpings cykelpositionering i Sverige men även internationellt. Samtidigt skulle det gynna det lokala föreningslivet och ge fördelar till besöksnäringen i form utav fler hotellrum men också möjligheter till träningsläger, evenemang, tävlingar och möten” säger Caroline Törnblad, som är chef för möten och evenemang på Destination Jönköping.

SCF-ordföranden Stefhan Klang säger så här om vad en modern velodrom betyda för svensk cykelsport:

”Jag tror att det kommer att betyda jätte-, jättemycket. När jag kom in som ordförande i svensk cykel tittade jag på vilka som då hade haft den bästa utvecklingen på sin elit. Två länder stack ut: Storbritannien och Norge. Velodromen hade blivit en samlingspunkt för att utveckla brittisk cykel; inomhus och en arena dit man kan komma och träna. De samlade kompetenser på ett och samma ställe.”

Vi håller tummarna för att allt går i lås kring en fullskalig Velodrom i Sverige denna gång och att denna velodröm äntligen kan gå i uppfyllelse.

Här kan ni läsa vårt reportage om Velodromen i Falun

Share.
Leave A Reply