Sverige har närmare 30 000 mil med grusvägar. De flesta av alla dessa mil är sig ganska likt – det är grusvägar genom skog och sjö. Men det som får Dalsland att sticka ut när det kommer till gravel är att man här, förutom allt pangfint champangegrus, även lyckats skapa något av mellanrummet. Här finns unika boenden, fantastiska mat- och fikaställen, en liten dos kultur och ett personligt bemötande.
Ragnerud: Porten till vildmarken
Vår weekend börjar i Ragnerud, en naturnära anläggning vid foten av Kroppefjäll. Här finns både camping, stugor och en restaurang med ett kök i toppklass – och framför allt: grusvägar som börjar precis utanför stugdörren, eller tältduken. Linus som driver Ragnerud är en sann outdoorentusiast, något som genomsyrar hela stället. Att även maten är ett viktigt fokus här märks redan på den wrap och det fika om vi har beställt till lunch.


Kroppefjäll runt
Dagens runda tar oss runt Kroppefjäll. Området är ett av södra Sveriges största naturområde och bjuder på över 100 km vandringsleder, 12 naturreservat och 23000 hektar med skog och sjöar, så här finns det att göra, även för den som vill göra mer än att cykla.

Cykelrundan på sex mil går medsols runt Kroppefjäll och nästan uteslutande på grus. Det är kuperat men klättringarna är lika snälla som gruset är hårt och packat. Långs rundan passerar vi både gamla ståtliga och välbevarade gårdar likaväl som bilkyrkogårdar och stugor som så sakteliga håller på att återerövras av naturen. Charmiga kontraster på grusvägar där mobilteckningen är lika frånvarande som bilarna.


Vi tajmar vår återkomst till Ragnerud tillsammans med regnets. Till middag blir det svampfylld kroppkaka med lingon, friterad persilja, brynt smör och ost. I all sin enkelhet är det något av det godaste jag ätit efter en cykeltur på ett bra tag. .

Medans regnet gör sin dans över sjön rundar vi av dagen med en stund i bastun, smälter att vi på blott några få timmar redan fått uppleva så mycket, vår resa har ju bara börjat.

Upperud 9:9, unikt och personligt
Följande dag rör vi oss vidare till Upperud 9.9 – ett unikt hotell inrymt i en gammal spannmålssilo som ligger precis vid kanten av Dalslands kanal. För nästan 150 år sedan var detta en kvarn och silo. Idag har man gjort om de gamla silofacken till rum och lägenheter.

Kikar man noga hittar man fortfarande gamla vetekorn i springorna. De flesta rum har utsikt mot sjön, där man på andra sidan kan skönja välkända akvedukten i Håverud.

Då vädret är åt det ostadigare hållet väljer vi en dag av utforskande, vi söker oss till vägar som är lite avsides, ger oss in på stickspår och återvändsgränder. Precis det där som är görbart på gravel.


Kerstin som driver Upperud 9.9 står i köket och ser med varm hand och stort hjärta till att vi blir kulinariskt överraskade och samtidigt mätta på en blandning av kökslig utsvävad och mer redig husmanskost. Och det är inte varje dag som cyklarna får följa med in i restaurangen.

Även på Upperud fortsätter vi på bastuspåret. Sjön ligger stilla medans solen sänker sig ner över trädtopparna. Vi har cyklat grus på magiska vägar och natten ska spenderas i en över 100 år gammal silo. Dalsland levererar i överkant.


Tips: Upperud bjuder även på musikkvällar flera gånger under sommaren, kolla in progammet för 2025 här
Dag 3 – Fengersfors: Konst, fika och cykelfröjd
I 150 år höll bruket Fengersfors vid liv. Här tillverkades järn, pappersmassa och papper. 1978 lades allt ner. Där kunde sagan om denna lilla ort ha tagit slut. Men sedan har 2003 brukets lokaler fått nytt liv genom konst- och kulturkooperativet Not Quite. Fengerfors är idag ett av Dalslands mest besökta turistmål och en perfekt utgångspunkt för fina gravelrundor.

Regnet hänger över oss och då vi ändå är lite småhungriga passar vi på att vänta ut skurarna och käka lunch på Not Quite Cafe. Vi har sällskap av ett gäng norska pensionärer som även dem trampar sig genom denna del av Dalsland.


Bergsutmaningen – Två toppar
Dagens rutt startar egentligen vid Forsbacka. Startar man där finns utmärkt service med tillgång till parkering, mat och duschar. Det finns även platser för husbilar. Vi väljer dock att starta på det som annars är rundans fikastopp, nämligen Fengerfors.

Terrängen här är stundtals utmanade med några riktigt rejäla klättringar. Dagen till ära är det till vårt förtret nygrusat på stora delar av rundan, något som händer mycket sällan. Så nu när vi rivit av det plåstret är det fritt fram för er andra att njuta av slätare grus framöver.



Väl tillbaka i Fenegfors rundar vi av med en fika på Brukets godaste, ett levande bageri där surdegsbröd bakas i vedeldad stenugn, med mjöl från Lundens gård i Trollhättan.



Cykling och kanske gravelcykling i synnerhet handlar inte bara om fart eller distans – det handlar om friheten, utforskandet och naturen. Att rörelsen nästan blir en paus i sig. Dalsland bjuder in till detta på ett sätt som få ställen gör. Platserna vi besöker ligger inte i dvala och tiden står inte still, den rör sig bara något långsammare.
Tips: Då mobiltäckningen är begränsad i vissa områden är det svajjigt att förlita sig på mobilens navigering, här gör sig verkligen en cykeldator bättre. Mellan nämnda fikaställen och stop är det även glest med affärer och annat. Skogen och landsbygden är vad den är, så packa med det du behöver i vatten och enerigväg för din tur.
Det går även såklart att knyta ihop hela resan på bikepackingvis, det finns en rutt som tar en från Ragnerud till Upperud på nästan 100% grus, den rutten är närmare 55 km lång. Till Fengerfors från Upperud är det ca 30 km om man tar grusvägen.
Mer gravel i Dalsland
Med Bengtsfors som utgångspunkt kan man ta sig den bana som utgör Dalsland Gravel Race, och som varit hem åt SM i gravel. I Bengsfors hittar man även Dalsland Experience. Förutom en fullsorterad butik hittar man här Erik Josefsson, som är gravel i Dalsland personifierat.
