Tidig morgon i Nynäshamn. Jag hoppar i bilen och far iväg. Ut på väg 73 mot Stockholm, kopplar i farthållaren på 100 kilometer i timmen. Skönt att vara tidig, lite trafik som hindrar min framfart, kan håll 100 knyck ända till slutet av Centralbron – så bred, rak och fin är linjeföringen på vägen. Sträckan är också helt utan korsningar och hinder – rakt genom hjärtat av landets huvudstad. Det är åtta mil. På Klarastrandsleden kopplar jag i farthållaren igen och behöver inte koppla ur den innan jag kommer fram till…?

Vill du inte åka rakt igenom hjärtat av Stockholm har du ytterligare ett bra alternativ utan några som helst korsningar, hinder eller stopp på din färd – Södra Länken och Essingeleden (och mycket snart Norra Länken).

Vad har då detta med Nya Slussen och cyklister att göra, tänker du kanske nu?

Det talas ju en hel del om att förbättra för cykel – att öka cykelns attraktivitet och konkurrenskraft mot bilen. Att få fler att cykel, gärna då några av dem som idag använder bilen. För att åstadkomma detta är det viktigt att skapa ett konkurrenskraftigt alternativ – vilket i detta fall innebär en attraktiv och effektiv cykelinfrastruktur. Lika bra, eller helst ännu bättre än den som finns för biltrafiken. Det är vad stadens styrdokument i form av Översiktsplan, Framkomlighetsstrategi och Cykelplan till stora delar handlar om. Och så gör även den Regionala cykelplanen.

Låt oss då titta på hur motsvarande sträcka på väg 73 ser ut för cykeltrafiken. Och vi behöver ju inte överdriva och börja ända ute i Nynäshamn, vi tar ett mer rimligt cykelavstånd. Låt oss börja i Trångsund, cirka 18 kilometer söder om Stockholm.

Bikes vs Cars utmed väg 73, från Trångsund via Slussen till City.

Rött streck är (gång- och) cykelvägen, blått streck bilvägen

Trafikplats Trångsund:


Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Trafikplats Gubbängen:

n
Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Trafikplats Tallkrogen:

n
Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Och i Tallkrogen finns nu ett nytt förslag på att ytterligare försämra den av staden prioriterade cykelvägen och omvägen som redan finns idag. Detta i samband med att staden planerar bygga en ishall på bollplanen. Då får pendlingsstråket och det regionala cykelstråket stå tillbaka och flytta på sig. Se här:


Cykelvägen (orange) flyttas i en vidare båge runt ishallen. Längre sträcka och sämre sikt. Bild: Alvin Lindstam

Trafikplats Sofielundsplan:


Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Trafikplats Arenakopplet:


Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Så är vi då framme vid Nya Slussen. Så här ser en jämförelse ut för genomfartstrafiken för cykel respektive bil:


Rött cykel, blått bil. Det rödstreckade linjen är från arbetsmaterial från projektet Nya Slussen som skissar på en ev. nya sträckning för nord-sydligt cykelstråk genom Slussen

Det här var ett litet axplock av förhållanden för cykeltrafiken utmed väg 73. I samband med att den regionala cykelplanen för Stockholms län togs fram inventerades all regionala cykelstråk, cirka 65 mil. Bland annat inventerades denna sträcka, ända från Nynäshamn. Inverteringen noterade standarden och kvaliteten på sträckan, som exempelvis framkomlighets- och trafiksäkerhetsproblem. Här är en kartbild över sträckan och de problem som identifierades:


Objektsbeskrivningar regionala cykelstråk

Här är några bilder hur det kan se ut på sträckan, ett pendlingsstråk av högsta klass:

Som vi ser på alla markeringar i kartbilden är stora delar av sträckan fylld med problem. Då har jag inte nämnt bristande korsningspunkter, trafiksignaler som inte är cykelanpassade samt att cykeltrafiken alltid delar yta med gående. Gör vi motsvarande inventering för biltrafiken får vi definitivt inte samma negativa resultat – där är det ordning och reda. Tryggt och säkert för effektiv transport – året runt, dygnet runt.

Fortsätter vi vår färd förbi Slussen så har vi sedan de här två tajta 90-graderssvängarna där 1 000-tals cyklister tvingas ner till krypfart och ska mötas dagligen på en för smal dubbelriktad cykelbana – en inte så cykelvänliga lösning vid Riddarhuskajen. Älskad av alla cyklister?


Svängfest på Riddarhuskajen

Letar vi fram vår konstnärliga ådra kan vi kanske se cykellösningen på Nya Slussen som en pendang till den på Riddarhuskajen! Kanske var det detta arkitekterna tänkte på när de utformade cykelförbindelserna på Nya Slussen?


Riddarhuskajen. Rött cykel, blått bil. Bild: GoogleMaps

Så i ett läge när stadens styrdokument som rör stadens transportsystem fullständigt skriker – ”prioritet åt cykel” – ser vi framför oss en cykelinfrastruktur i Nya Slussen som har mycket stora brister. Det är i detta läge som jag brukar få det förklarat för mig som jag vore ett barn: att stadsbyggande och trafikplanering är en kompromiss.

Ja tack det förstår jag, och det gör även min 6-åriga dotter. Det är just kompromissen som jag ifrågasätter, och ifrågasätter utifrån stadens egna styrdokument och deras mål samt Slussensprojektets egen vision om trygg och effektiv knutpunkt.

Det vi ser är snarare en fortsättning på gammaldags traditionell stads- och trafikplanering – prognosplanering med fokus på biltrafikens förutsättningar istället för målplanering.

Toppbild: DBOX/Foster + Partners

Relaterade inlägg:

Share.

12 kommentarer

  1. Faktagranskaren on

    Jag har påpekar det förut och påpekar det igen: Dubbelknixen som du har ritat in på Munkbron existerar inte, vare sig idag eller i framtiden enligt Slussenplanerna, så den kan du ta bort direkt.

  2. Faktagranskaren on

    OK, jag får faktiskt ge dig rätt den här gången. Knixen ligger klart utanför planområdet så den verkar vara ett tillägg till planen.

  3. Jocke von Scheele on

    Alltid när jag ser hur cykelbanenätet är utformat, får jag känslan av att de som planerat det har sett på det nätet ungefär som man skulle göra med ett el- eller vettenledningsnät: Det räcker att man ansluter till befintligt nät, exakt hur den anslutningen ser ut spelar ingen roll. Man sitter ju inte och planerar för att vattnet i ledningarna ska åka så rak och kort väg som möjligt, man kopplar bara in det nya bostadsområdets vattenledningar till resten av ledningsnätet. Ungefär som att trafikplanerarna tänkt ”Men titta, här borta, på andra sidan det här området, löper ju en cykelbana in mot stan. Då räcker det med att vi bygger en cykelbana bort dit, så kan man därifrån ta sig vidare vart man vill.”. Utan att ha haft en tanke på att cykelfärden ska gå snabbt och smidigt. Så blir det en massa konstiga omvägar, svängfester och annat.

  4. Krister Isaksson on

    Jocke, du anar inte hur rätt du har. Cykelvägnäten i våra städer växer ut lite hur som helst. Ofta i samband med exploateringar som många gånger suboptimerar när vi ser till helheten. Har ju gjort hur många inlägg som helst om detta. Och så blir det för cykel är inget man planerar för från BÖRJAN. Det är ett trafikslag ständigt satt på undantag. Nya Slussen inget undantag. Staden klarar inte ens av att planera/bygga en liten ishall OCH samtidigt förbättra cykelstråket. Klarar bara av EN sak i taget och då är det alltid cykel som stryker på foten…

  5. Vilken underbar och ytterst talande jämförelse du gör! Och den nya lösningen att leda cykeltrafiken över Södermalstorg, ska det föreställa en förbättring? För vem? Blir ledsen och uppgiven över den inkompetens som lyser igenom vad gäller cykel.

  6. Krister Isaksson on

    Mia, tack! Det verkar som att människor i rörelse har kommit långt ner på prioriteringslistan i denna kompromiss. Så mycket för den trygga och effektiva knutpunkten. Platsen är viktigare…
    Cykelstråket över Södermalmstorg bryter av ett av de största gångstråken i hela Nya Slussen, 16 000 beräknas gå där och ungefär lika många cyklister ska cykla över torget. Dessa två strömmar ska alltså korsa varandra…

  7. Felix Reychman on

    Det är precis som när folk som går på cykelbanan skriker efter cyklister att det faktiskt är ett DELAT ansvar, som helt ligger på cyklisten.
    Att påstå att trafikplanering är en kompromiss, som förklaring till det du just visat, visar bara att den som talar helt missat innebörden i ordet kompromiss. Detta är inte en kompromiss, utan en lösning där biltrafiken får allt den vill ha, och cykelinfra får det som blir över.
    Tack för att du orkar bråka om det.

  8. Misstänker att gjorde vi så här för E4/E20, E 18, Huddingevägen osv så skulle vi få samma resultat. Bra för bil, uselt för cykel. Och vad jag sett av den sk Cykelstradan från Arninge och söderut mot Roslagstull så ser det i stort sett likadant ut, år 2015. Dvs vi fortsätter att planera och utforma med bilen som utgångspunkt. Den är en skam, den sk Cykelstradan.

  9. Krister Isaksson on

    Peter, visst är det så. En inventering som gjorts av de sk regionala cykelstråken i länet visar att endast 1 % uppfyller grundläggande standard vad gäller utformning: http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/99-procent-ar-uselt.htm
    Cykelstradan kommer sannolikt ha samma brister de jag visar på bilderna ovan, dvs långa omvägar vid trafikplatser osv. I varje fall visar de tidiga utredningarna på sådana lösningar. Cykel krokigt, bil rakt. Inget nytt under solen.

  10. Finns flera andra mindre smickrande prioriteringar också, Lindhagensgatan har extrem smala cykelfält, med många parkerade cyklar och skräp som sticker in i det redan smala fältet – ganska farlig, svårt att passera och mycket gående hit o dit. Jämför med dubbla körfält åt båda håll för bilarna – och detta är inte så länge sedan det blev gjort, och den förlängs i samma stil ner mot nybyggda Hornsbergs strand (fast där är belastningen mindre). En annan ”kul” 90-graders sväng är nedfarten från bron efter Karlbergslott och när man kommer ner och skall in under järnvägen, väldig väldig mycket gångare och cyklister (med mötande också), och bara en i taget av var sort kan passera – ofta grusigt där också. Helt onödig skaderisk och jätte irritation för alla parter och ofta incidenter. Har bott o jobbat i Köpenhamn i 12 år……

Leave A Reply