Det senaste tillskottet i Thules cykelhållarfamilj – Epos – är kort och gott utan tvekan det bästa stället vi någonsin testat från Thule. Fullt av smidiga, smarta, enkla och säkra lösningar.

Det var egentligen inget fel alls på Thules Easyfold (som långtestades senast), där man fixerar cyklarna med hjälp av armar som fäst in en inre båge. Men på heldämpade hojar så kunde det vara en utmaning att hitta rätt plats för dessa armar. Det var inte heller det säkraste stället då man enkelt kunde plocka loss cyklarna från stället. Nya Epos kommer med flera riktigt bra förbättringar.

Epos har teleskopiska fästarmar med vridbart huvud. Det gör det busenkelt att alltid hitta rätt fästplats på cykeln. Det är även generöst med plats mellan cyklarna och stället kan ta cyklar med en vikt på upp til 30 kg per cykel, så man kan få med sig även tunga elcyklar.

Remmarna är stålförstärkta och även låsbara. Så de går inte att skära eller slå av. Gummiskydd och spännfunktionen gör dessa ännu bättre.

Teleskoparmarna, precis där man vill ha dem när man vill ha dem.

Avståndet mellan cyklarna i stället är 25 cm och det är gjort för cyklar med en hjulbas upp till 135 cm, så gott om plats med andra ord.

Extra hållare för remmarna, så den inte är in vägen när den inte används eller när man lastar cyklarna.
Även armarna har praktiska hållare för remmarna.

Stället är såklart fällbart, så man en enkelt kommer åt bakluckan på bilen även när stället är fullt lastad med cyklar.

Hållaren kan vikas ihop helt, vilket gör den praktisk att montera och förvara, extra bra för dem som inte bor i hus eller har garage mm. Stället har även hjul så det går att rulla. På exempelvis Easyfold finns det en rem man kan använda som handtag. På Epos får man istället hålla i ställets inbyggda de ”bryggor” En lösning som inte är den bästa för kanske framförallt längre personer, men det är egentligen det enda med detta ställ som inte är optimalt. Allt annat är väl genomtänkt och väldigt funktionellt. Det finns även en del (icke testade) fina tillbehör till stället, exempelvis integrerat kabellås och en adapter som gör att det funkar som mekställ.

Thule Epos är utan tvekan den bästa cykelhängaren vi testat. Men smakar det så kostar det och det ska sägas att prislappen ligger på 14000 kronor, vilket är en saftig prislapp för ett cykelställ. Men för den på en tajtare budget har Thule som tur är betydligt enklare ställ som går på runt 1000 lappen.

Share.
Leave A Reply