Barncyklar väger för det mesta ungefär hälften av vad barnet själv väger. Det är lite som att en vuxen skulle cykla runt på en cykel som väger 30-40 kg. Som tur är finns det alternativ.

Woom är något så genialiskt som en modern vuxencykel i en krympt version där ram och komponenter görs i aluminium och inte blytungt stål som förvånansvärt många andra barncyklar byggs i. Vikten blir därefter och detta teståk väger in på strax över 6 kilo, en betydligt mer hanterbar vikt för ett barn som väger runt 20 kg än en barncykel som väger 10-12 kg.

Woom har cyklar för barn från runt 1 år hela vägen upp till cyklar för tonåringar. I deras orginalserie som går från 1-6 är alltså denna 16″ nummer 3 och för barn mellan 4-6 år och 105-120 cm.

Testpiloten Aron har just fyllt sex och börjar alltså precis växa ur denna cykel. Han har dock en lillebror som snart skulle kunna ta över den. Har man inga mindre syskon som kan ärva ens cykel så kan det vara lönt att annars gå upp ett snäpp i storlek, så barnet kan växa in i cykeln, bara den inte är på tok för stor från början, det kommer lägga sordin på cykelglädjen.

Men du Aron, vad är bäst med cykeln då?
”Att den har automatväxel, så det inte är så tungt i backarna, men man kan ändå få fart när man vill cykla fort”

Denna version som har det fyndiga tilläggsnamnet ”automagic” har alltså en automatisk 2-växels-navväxel. Vid en hastighet på cirka 11 km/h växlar navkopplingen automatiskt till den andra växeln. Smidigt och samtidigt underhållsfritt.

Och vad är sämst då?
”Inget är sämst, den är jättebra. Men jag tycker det är lite jobbigt att den inte har fotbroms i branta nedförsbackar.”

Frågar du oss som cyklar är fotbroms ett otyg som inte borde existera längre på vuxencyklar. Men för barn som vant sig vid det från tidig ålder kan handbromsen kännas läskig. Woom har dock valt att sätta handbroms till och med på sin balanscykel, så kidsen ska fatta grejen så tidigt som möjligt. De har även gjorts så barnvänliga det går. Handbromshandtagets högra broms har fått en distinkt grön färg som matchar med gröna klossar bak. Tanken är färgen ska förhindra att barnet blandar ihop bromsarna. Det speciella bromshandtaget med inställbar räckvidd kräver minimal handstyrka och kan användas även av mycket små händer.

Woom andas kvalitet och precis som på bra cyklar för vuxna är alla detaljer genomtänkta och byggda i lätt aluminium. Hos många andra barncyklar är inte bara ramen utan även exempelvis styrstam, styre och vevarmar i stål, på många sätt helt i onödan. Men det handlar inte bara om vikt hos Woom, utan även i små detaljer som att sadeln har skydd på sidorna så den kan stå mot husväggar utan att skavas sönder. Även om prislappen såklart skiljer sig åt från ett enklare och tyngre dito (denna kostar strax under 6000 kr) är det fantastiskt kul att det numera finns cyklar för barn som är både lätta och funktionella.

Tumme upp från Aron, måste väl ändå vara ett bra betyg.

Här hittar ni hela utbudet från Woom

Share.
Leave A Reply