Så är rubriken i DN idag.
Och med ”cykelkultur” menas då hur cyklisterna beter sig (ofta då generaliserat till ALLA cyklister) och gärna med stöd av några pratglada poliser. För mig är cykelkultur något mer än hur vissa cyklister beter sig. Det är bland annat hur cykelinfrastrukturen är planerad, byggd och underhållen. Här kan vi ju studera Solna som det strålande exemplet på hur man bygger ”cykelkultur” eller Stockholms stads hanterande av pendlingsstråket, det viktigaste av viktiga, i söderort. Det är också hur motorfordonsförare och gående interagerar och beter sig i relation till cykeltrafiken. Det är hur polismyndigheten uppträder och uttalar sig när det gäller cykeltrafik. Det handlar också om hur lagstiftaren hanterar cykeltrafiken i trafiklagstiftningen. Och när vi då studerar den lite större bilden än i dagens DN så ser vi kanske en liten annan bild träda fram när det gäller Stockholms så kallade cykelkultur…
Detta mina vänner är också en del av Stockholms så kallade cykelkultur.
Titta gärna på några av länkarna nedan, de ger en ännu utförligare bild av ”cykelkulturen”.
Relaterade inlägg:
- Lekstuga på cykelvägen
- Rättning i leden
- HALLÅ, det är ju för fan inte min döda vinkel!
- Hatar att få rätt
- 99 procent är uselt
- Trafikmaktordningen på bild
- Stoppa rikspolisens häxjakt på cyklister
- Världskass – inte världsklass
- En pendlingscyklists vardag
- 1894 – Tillbaka till framtiden
- Cykelvägen som försvann
- Katastrofbygget i Älvsjö
- Hägerstensvägen – nybyggd cykelbana så farlig att den skrotas
- Nybyggd cykelbana skrotas
- Hornsbergs strand – fullt med stolpar i cykelbanan
- Arenaleden – här stängs pendlingsstråket av vid match
13 kommentarer
Du är bäst Krister! Själva definitionen av huvudet på spiken 🙂
Arne B, det var fina ord! Stort tack!
Vad var det han sjöng Henrik Dorsin: Det är cyklisternas fel!? Du gjorde bra uttalanden i DN idag, men tyvärr får den andra vinkeln mycket större plats.
Pelle, tack! Och tänk om det inte varit med!
Bra där Krister.
Vilka horribla felslut poliserna drar. Jämföra bilar i 200 km/h med en cyklist. Kan det bli mer äpplen och päron i riskjämförelse? Polisen är ju en auktoritet och när de citeras på det här sättet är det för jäkligt.
Robert, tack! Tyvärr är det ju inte heller första gången som enskilda polismän vräker ur sig den ena grodan efter den andra. De verkar tro att det går att komma undan med lite floskler och allmänt tyckande. Så får de ju också svidande kritik för sitt usla trafiksäkerhetsarbete.
Att bära sig dumt åt i trafiken och riskera andra människors säkerhet är aldrig ursäktligt vare sig man går, cyklar eller kör motorfordon. Helt klart har man alltför länge prioriterat ner cyklisterna och den dåliga planeringen provocerar fram felbeteenden hos cyklister. Cyklisterna kommer till korta när ”störst går först”. Det är bra att man pekar på behovet att separera cyklister från gående och från motorfordon. Det måste även finnas plats för omkörningar eftersom det är så stor skillnad mellan snabba och långsamma cyklister.
Samtidigt är ju rubriken alldeles sann. Dvs om man definierar cykelkultur som du, Krister. Stockholm har ingen. Inget tänk, ingen infrastruktur, inga regler – ingen cykelkultur.
Anna, håller inte med. Stockholm har sin cykelkultur. Den må vara full av brister och fel, men det är den cykelkulturen som finns. Andra städer har sin cykelkultur som utgår från sina förutsättningar, bra eller dåliga.
En av de stora skandalerna i Stockholms cykelkultur är förstås planeringen av Norra länken. Staden/staten bygger en tunnel för miljarder, men lyckas inte planera in en planfri, enkelriktad cykelbana från Ropsten till och förbi Kungliga tennishallen. Planeraren lyckas inte ens skilja gående från cyklister. 🙁
Du säger i DN att du vill avliva en myt om att cyklister är inblandade i många olyckor med andra cyklister och fotgängare och du säger också att det är vanligare att en bil är inblandad. Detta är kanske sant, men cyklister är framförallt farliga för sig själva. Enligt MSB är antalet allvarliga cykelolyckor tio gånger så vanliga som den officiella statistiken och förfärande många. Se http://www.fredmanpakvarnberget.blogspot.se/2016/03/det-ar-farligt-att-cykla.html
Jag gjorde exjobb om cykling för snart ett halvsekel sedan och en del har ju blivit bättre, men mycket återstår tyvärr. Själv slutade jag att cykla i stan för mer än 20 år sedan. Det är faktiskt mycket bättre för själen att gå till fots.
@Fredman. Å andra sidan, beror en hel del av singelolyckorna på dåligt underhåll (kvaråliggande sand, olagade hål, osv) och illa konstruerad infrastruktur vilket kan åtgärdas, cykling (till skillnad från hälsovådligt stillasittande i kollektivtrafik eller bil) har positiva hälsoeffekter, och vem vill gå ett par tre mil till och från jobbet (ingen omöjlig sträcka att cykla).
Hur kan vi öka förståelsen hos ansvarig för budgeten hos kommunerna och särskilt som för mitt närområde – Stockholms kommun?
Efter en mycket allvarlig olycka måste frågan om cykelkultur och säkerhet skärpas.
Jag talar i egen sak efter omfattande medicinsk behandling senaste dagarna.